Raskol u kršćanstvu / Putin upozorio: 'Podjele među pravoslavnim crkvama izazivaju ozbiljne posljedice'

Image
Foto: AP

Vladimir Putin prvi put je progovorio o krizi izazvanoj priznavanjem autokefalnosti Ukrajinske Pravoslavne Crkve

31.10.2018.
17:05
AP
VOYO logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u srijedu na "ozbiljne posljedice" izazvane podjelama među pravoslavnim crkvama nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna neovisnost Pravoslavne Crkve Ukrajine.

"Volio bih naglasiti jednu stvar: politiziranje u tako osjetljivom području za sobom uvijek povlači najteže posljedice i ponajprije za one koji to čine", izjavio je Putin na forumu koji je u Moskvi okupio predstavnike ruske dijaspore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prvi put da je vladar Kremlja progovorio o krizi izazvanoj priznavanjem autokefalnosti Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Putin je osudio "pokušaje prekida veza" između Ruske Pravoslavne Crkve i njezinih vjernika u inozemstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je zajednička zadaća, ponajprije pred ljudima, očuvati duhovno i povijesno jedinstvo pravoslavlja", istaknuo je Putin

Sredinom listopada Carigradska patrijaršija priznala je neovisnost Ukrajinske Pravoslavne Crkve koja je 332 godine bila pod patronatom Moskve, čime je otvorio pitanje za budućnost milijuna vjernika u zemlji u kojoj Ruska Pravoslavna Crkva ima velik utjecaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski patrijarh Kiril I. odbio je priznati odluku Carigradske patrijaršije i proglasio ju je najvećim raskolom u kršćanstvu u posljednjih tisuću godina. 

Ruska Pravoslavna Crkva zbog toga je objavila da je odlučila prekinuti sve veze s Carigradskom patrijaršijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravoslavci u Ukrajini podijeljeni su, dio pripada moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio je vjeran kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992., koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo