Krenuli su ekonomski ratovi / Putinovo priznanje separatista uzdrmalo svijet, sve do Vučića koji je otvoreno priznao da je između čekića i nakovnja

Scholz zaustavio Sj. tok 2, odlično se razumije s Bidenom, Medvedev pobjesnio, Johnson udario po prvim ruskim milijarderima, Beograd ne zna na koju bi stranu

22.2.2022.
18:40
VOYO logo

Umjesto smirivanja tenzija, eskalacija krize na istoku Europe. Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je samoproglašene republike Donjeck i Lugansk. 

Pokrenulo je to lavinu. Putin je prvo naredio slanje vojske, a onda je ruski ministar vanjskih poslova povukao ručnu. Je li ovim potezom uništena svaka šansa za diplomatsko rješenje? I je li na pomolu rat dok Moskva prijeti Europi drastičnim poskupljenjem plina. Irena Pirjač ima detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok prorusko stanovništvo u Donbasu slavi priznanje neovisnosti, Ukrajinci pakiraju kofere i u strahu bježe. Dan nakon što je Uzburkao svijet, Vladimir Putin prima azerbajdžanskog predsjednika i poručuje da njegov cilj nije širenje Rusije.

"Vidimo i predviđamo spekulacije da Rusija želi obnoviti carstvo. To je potpuna laž. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je prihvatila sve nove geopolitičke realnosti i kao što znate, aktivno radi na jačanju suradnje sa svim zemljama", kazao je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikakvu suradnju ne prepoznaju zapadni saveznici u ovoj sinoćnjoj Putinovoj odluci: "... da odmah priznamo neovisnost i suverenitet Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike."

Riječ je o dvije paradržave uz rusku granicu koje zauzimaju manji dio industrijskih regija Donjeck i Lugansk. Republikama su se samoproglasile 2014. nakon pripojenja Krima Rusiji. Putin im je sinoć obećao poslati vojnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski reagirao je ovako: "To je napad na naš suverenitet i na teritorijalni integritet naše države. To je jasno."

Ubrzo su stigle snimke navodnog konvoja ruske vojske koji je stigao u Ukrajinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da već možemo reći da je poslao tenkove i trupe. Po tome se može zaključiti da je počela invazija na Ukrajinu", komentirao je britanski ministar zdravstva Sajid Javid.

Zbog Putinova poteza hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Linda Thomas-Greenfielf, ambasadorica SAD-a pri UN-u: "Predsjednik Putin je održao govor koji je očiti izgovor za invaziju. Time je u komadiće pretvorio sporazume iz Minska."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski predsjednik drži vojsku u pripravnosti. I čini se podvojenog je mišljenja. Aleksandar Vučić: "Srbija je na svom europskom putu, Srbija je uvijek podržavala integritet Ukrajine, ali s druge strane nekih 85% nacije, koji će, što god da se dogodi, biti na strani Rusije."

Iako pobunjenici tvrde da je vojska već stigla u Ukrajinu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, uvjerava da je neće poslati. Ali tek nakon što su se prijetnje ostvarile i sankcije krenule. Premijer Velike Britanije osobno je objavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionira sljedećih pet ruskih banaka: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank i Crnomorska banka. I sankcioniramo tri osobe."

Oligarhe bliske Putinu. Američki predsjednik naredio je prekid trgovine s proruskim paradržavama u Ukrajini, a Njemci stopiraju najveći zajednički projekt, plinovod Sjeverni tok 2, u koji je uloženo 9 i pol milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački kancelar Olaf Scholz: "Certificiranje plinovoda sada nije opcija. A bez tog certifikata, Sjeverni tok 2 ne može krenuti s radom."

Na stopiranje plinovoda na twitteru je reagairao i bivši ruski predsjednik, Dmitrij Medvedev: "Dobrodošli u vrli novi svijet u kojem će Europljani vrlo brzo platiti 2000 € za 1000 kubnih metara prirodnog plina!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je i otkazivanje finala lige prvaka u Sankt Peterburgu krajem svibnja. I čini se da tu sankcijama nije kraj.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike