Bezumna politika / Rekord četvrt stoljeća: Inflacija u Turskoj u srpnju 80%, podsjećamo što je Erdogan obećavao u prosincu

Image
Foto: AP

To je dijelom posljedica i krize diljem svijeta zbog napada Rusije na Ukrajinu. Ali, na osnovni problem kritičari su ga upozoravali i ranije

3.8.2022.
12:43
AP
VOYO logo

Inflacija u Turskoj u srpnju je dosegnula godišnju stopu od 79,6 posto, što je njezina najviša razina u protekle 24 godine, pokazali su u srijedu podaci turskog statističkog ureda, a posljedica je kontinuirane slabost lire, te visokih globalnih troškova energije i sirovina, objavila je Hina.

Rekordna inflacija u zadnjih četvrt stoljeća od skoro 80 posto nije problem na koji su predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana jednom upozoravali, ali se on na upozorenja nije obazirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PRIJE ILI KASNIJE' /

Erdogan kaže da je prije smanjio inflaciju na 4 posto i da to može ponoviti, stručnjaci se ne slažu s njim

Image
'PRIJE ILI KASNIJE' /

Erdogan kaže da je prije smanjio inflaciju na 4 posto i da to može ponoviti, stručnjaci se ne slažu s njim

Sredinom siječnja prošle godine Erdogan je javno govorio da je već jednom prije u Turskoj smanjio inflaciju na oko četiri posto i da će to napraviti i opet. Obećavao je da će se to dogoditi "ubrzo", očito pod pritiskom tadašnjeg godišnjeg rasta cijena većeg od 21 posto, što je bila posljedica njegovog inzistiranja na rušenju kamatnih stopa, a što je onda rušilo vrijednost lire.

Erdogan je tada tvrdio da je njegova politika temeljena na niskim kamatnim stopama dio uspješnog "rata za ekonomsku neovisnost". Većina ekonomskih stručnjaka takav su mu potez nazivali "bezumnim" i predviđali su mu rast inflacije u 2022. godini od preko 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što se dogodilo s inflacijom turske lire u srpnju ove godine jasno je da je dijelom posljedica i krize s energijom i sirovinama diljem svijeta zbog napada Rusije na Ukrajinu i potom obostranog rata sankcijama i energentima između Rusije i Zapada.

Ali, još u prosincu 2022., kada je Erdogan tvrdio da je s njegovim pristupom fiskalnoj i ekonomskoj politici sve u redu, lira je za tu godinu izgubila čak 55 posto vrijednosti, od toga čak 37 posto u samo prethodnih 30 dana. Srpanj 2022. donosi novi red veličine inflacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije ili kasnije smanjit ćemo inflaciju kao što sam to napravio kada sam došao na vlast. Neću dopustiti da moji građani, moji ljudi, budu slomljeni pod kamatama", govorio je Erdogan u srpnju.

Inflacija je u Turskoj 2011. pala na četiri posto, prije nego što je počela postupno rasti od 2017. U studenom je porasla za 3,5 posto, na 21,3 posto godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo