Kraj, ali samo jedne epizode / RTL Direkt: Nije daleko Putin od istine da je Moskva pobijedila. Ali ne Zapad, nego Ukrajinu. Za nju je NATO zatvoren

Jedini koji su svega bili svjesni su Nijemci, koji su se od početka ovog sukoba držali po strani. Jer znaju da plin ne dolazi sa Zapada nego sa Istoka

15.2.2022.
22:25
VOYO logo

Eto došao je utorak, uskoro će i proći, ali ruske invazije ni na vidiku. Naime, američki izvori proteklih su dana najavljivali kako će Vladimir Putin narediti invaziju odmah nakon današnjeg sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Scholz je u Moskvu došao i otišao, a invazije nigdje. 

Kako god, cijeli taj medijsko-politički cirkus Moskva je iskoristila da objavi kako je pobijedila Zapad bez ijednog ispaljenog metka. I nije daleko od istine, s tim da nije pobijeđen Zapad nego Ukrajina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja, sad je potpuno jasno, nikad neće biti primljena u NATO, jer zbog nje nitko na Zapadu ne želi riskirati živote svojih vojnika i plaćati suludo visoke cijene plina.

Istodobno  uklještena u sukobu između Amerike i Rusije, Ukrajina je ostala potpuno iscrpljena i financijski i ekonomski i politički. A Putin, Putin je Rusiju opet vratio na poziciju supersile bez koje se neće moći donijeti nijedna odluka koja se tiče europskog kontinenta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini koji su toga bili svjesni su Nijemci, koji su se od početka ovog sukoba držali po strani. Jer znaju da plin ne dolazi sa Zapada nego sa Istoka. Ivan Skorin...

Umjesto invazije Kremlj je objavio kako je, u skladu s onim što je Putin najavio prije tjedan dana, sa završetkom vojne vježbe počelo povlačenje ruske vojske, o čemu su u javnost pustili i nekoliko video snimki tenkova koji napuštaju područje Ukrajinske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali sa Zapada tvrde upravo suprotno, da Moskva nastavlja gomilati svoje trupe uz granicu, pa su i oni pustili nekoliko snimki koje govore o tome. S pucačinom s ruskih i ukrajinskih vojnih vježbi proteklih dana i tjedana nagledao se cijeli svijet. Želja za dokazivanjem tko ima veći, arsenal kao iz akcijskih filmova. No, zato je danas sasvim druga priča.

U cik zore, novinske agencije su preplavile prizori ruskih vojnika koji mašu zastavama, usmjeravaju koordnirano povlačenja brigada. Wall street je odmah reagirao, porasli su burzovni indeksi – Dow i Nasdaq su povjerovali u deeskalaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov: "I sad će Zapad reći: 'Evo, vidite. Stisnuli smo ih. Biden je povikao i odmah su se prestrašili i ispunili naše zahtjeve." 
To je prodavanje magle. Naši zapadni kolege izvrsni su u tome. Moramo naučiti njihove trikove."

A ruski predsjednik je na presici baš pred njemačkim kancelarom u Moskvi direktno govorio o tome čime ga, odnosno čime Njemačku, drži u šaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Putin: "Njemački potrošači, dakle i industrija i kućanstva, imaju plin iz Rusije po pet puta jeftinijoj cijeni. Evo, neka građanin Njemačke otvori svoj novčanik, pogleda ga i odgovori si na pitanje, je li spreman plaćati tri ili pet puta veću struju ili plin?"

Svi mu stižu u posjet, zovu ga, motri se baš svaki Putinov potez. Trebamo stisnuti čvršće. Ne! Trebamo imati blaži pristup, pomoći ćemo Ukrajini, ali ustvari nećemo – tako nekako otprilike razjedinjeno zvuče svjetski lideri. I baš to već je jedan oblike pobjede ruskog predsjednika, pišu geopolitički analitičari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branimir Vidmarović, geopolitički analitičar: "To je ostvaren taktički cilj, daleko da je to pobjeda zato što nisu potpisane garancije o neširenju NATO-a, a to je ono što treba. Ideja sukoba još uvijek ostaje i ovo je jedna epizoda i svakako nije kraj."

Vlatko Cvrtila: "Vraćanje u vojarne bit će veliki potez u deeskalaciji krize, ali time kriza neće prestati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj epizodi najteže je zasad stradalo ukrajinsko gospodarstvo i svi koji o njemu direktno ili indirektno ovise. Već sada osjećaju to i Hrvatski poduzetnici koji posluju s Ukrajinom. Među njima i tvrtka Petra Šimića - jednog od najvećih hrvatskih špeditera koji ima flotu od 60 kamiona:

"Vozači koji voze robu za Ukrajinu u strahu za vlastiti život odbijaju ići na put. Pale su i narudžbe za farmaceutskim proizvodima gdje Hrvatska ima jako velik izvoz u Ukrajinu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to je vaš kruh?

"Heh, pa da to je kruh svih nas."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako su same vijesti o povlačenju diplomata, aviolinija, uz nagađanja o tome da rat počinje danas ili sutra, prije ili poslije Olimpjijskih igara, sve to već je naštetilo Ukrajini. 

Uz dezinformacije internet je nastavio i sa šalama na račun Putinova uredskog namještaja. Od bifea, do kuglane ili jednostavno reklame poznate robne kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, viralni hit postale su i objave koje podsjećaju da su Amerika i Rusija ustvari vrlo bliske nacije, od Aljaske do Čukotke udaljenost je otprilike kao od Zagreba do Varaždina – pa eto, ako si velike vojske hoće isprobavati ratnu spremu mogu to i činiti – daleko daleko od Europe. I da ćemo umjesto pucačine  gledati - ljubav, a ne rat.

Na ukrajinskom vojnom mimohodu Denis je zaprosio Svitalnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo