završen europski summit / RTL-ova novinarka iz Bruxellesa: 'Važan korak za nas je što su lideri podržali ulazak Hrvatske u euro zonu'

Prvi se put navodi mogućnost da BiH dobije status kandidata ako ispuni dio reformi

24.6.2022.
18:43
VOYO logo

Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo u Europskoj Uniji, ali ne i Bosni i Hercegovini. Povijesnu i političku odluku sinoć su u Bruxellesu usuglasili čelnici 27 članica EU.

Stav koji je prevladao glasi - dodjela statusa Ukrajini jedini je logičan zbog okolnosti u kojima se ta ratom poharana zemlja nalazi. U sinoć donesenim zaključcima o zapadnom Balkanu dva su paragrafa posvećena Bosni i Hercegovini. Prvi se put navodi mogućnost da BiH dobije status kandidata ako ispuni dio reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve zemlje moraju napraviti domaću zadaću prije nego pređu u sljedeću fazu procesa pristupanja članstvu. No, uvjerena sam da će se svi oni kretati što je brže moguće i raditi što je više moguće na provedbi potrebnih reformi'', kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

''Mislim da je ovo jako snažna poruka. Od prvog dana sukoba Europa reagira na brz, povijesni i ujedinjen način. Prvo sankcijama, zatim makroekonomskom, vojnom i financijskom potporom, a sada i ovom političkom gestom'', rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Danas ste donijeli jednu od najkritičnijih odluka za Ukrajinu u svih 30 godina neovisnosti naše zemlje. Međutim, ova odluka, vjerujem, nije samo za Ukrajinu. Ovo je najveći korak prema jačanju Europe koji bi se mogao napraviti upravo sada, u našem vremenu i u tako teškim uvjetima, kada ruski rat iskušava našu sposobnost očuvanja slobode i jedinstva'', poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Lideri su podržali ulazak Hrvatske u euro zonu. Riječ je tek o dijelu procedure, no ipak iznimno važnom koraku u čitavom procesu. Ono ključno očekuje se u srpnju kada bi Vijeće ministara financija trebalo usvojiti tri zakonska prijedloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pred vojnim pilotima /

Milanović u Zemuniku: Kako će objasniti da Ukrajina i Moldavija mogu biti kandidati za EU, a BiH ne može?

Image
pred vojnim pilotima /

Milanović u Zemuniku: Kako će objasniti da Ukrajina i Moldavija mogu biti kandidati za EU, a BiH ne može?

To je očekivan korak za Hrvatsku jer nam velik broj turista dolazi iz zemalja koje koriste euro.

Premijer vjeruje kako će euro biti koristan i za privlačenje ulagača, te kako ćemo u isto vrijeme ući i u euro zonu i u Schengen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je pozdravio odluku o davanju statusa kandidata Moldaviji i Ukrajini, a što se tiče formulacije kako postoji spremnost da se status kandidata da BiH ukoliko ostvari uvjete, premijer to vidi kao dobar poticaj za koji se kaže i osobno zalagao.

''Mogu iskazati veliko zadovoljstvo. Ovaj boravak u Bruxellesu je bio izrazito povoljan i uspješan za Hrvatsku. I daje nam ohrabrenje da nastavimo takvim tempom i dalje. Postajemo zanimljivi ulagačima koji do sada Hrvatsku možda zbog činjenice da nije bila u eurozoni nisu toliko vidjeli. Sada će i to postati slučaj'', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo