70. JUBILEJ KRALJICE ELIZABETE / RTL u Londonu uoči početka četverodnevnog slavlja 70 godina vladavine kraljice Elizabete

Image
Foto: RTL Danas

'Kraljica je vrlo srdačna. Ja sam ju imao priliku upoznati prilikom dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo', kazao je Igor Pokaz

1.6.2022.
19:58
RTL Danas
VOYO logo

Velika Britanija priprema se za nikad viđenu proslavu jer Kraljica Elizabeta II. slavi svoj platinasti jubilej, 70. godišnjicu dolaska na prijestolje.

London je ovih dana turistička Meka, pogotovo u toplijim danima. Velika je gužva u gradu te su čak i gradske vlasti najavile kašnjenja u podzemnim željeznicama, kašnjenja autobusa, taksija. Velika Britanija slavi, Velika Britanija je ponosna. Sutra kreće prvi dan velikog slavljeničkog vikenda i praznika.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavlju svjedoči i RTL-ova Maja Oštro Flis koja je razgovarala s hrvatskim veleposlanikom u Londonu, Igorom Pokazom.

Velika Britanije je ujedinjena , diše kao jedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovo je jedan veliki događaj za Ujedinjeno Kraljevstvo. U 70 godina se dogodilo toliko toga da je to teško nabrojati. Građani Ujedinjenog Kraljevstva s velikim ponosom slave kraljičin jubilej. U tom razdoblju od 70 godina, ona se vidjela s 13 od 14 američkih predsjednika. To je jedno razdoblje u kojem je ona Britancima bila simbol stabilnosti kroz sve krize kroz koje su prolazili, ali i sve ono dobro“, poručio je Pokaz.

Image
rekordna vladavina /

Kraljica Elizabeta II. sedam desetljeća na tronu: 'Ona je trenutačno najdugovječnija šefica države na svijetu'

Image
rekordna vladavina /

Kraljica Elizabeta II. sedam desetljeća na tronu: 'Ona je trenutačno najdugovječnija šefica države na svijetu'

Mediji ju jako često opisuju kao hladnu i povučenu ženu koja jako rijetko daje intervjue. Posljednji intervju dala je 2002. godine za BBC. Hrvatski veleposlanik u Londonu imao je priliku osobno je upoznati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kraljica je vrlo srdačna. Ja sam ju imao priliku upoznati prilikom dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo i svatko prije susreta s kraljicom ima tremu, to je normalno i dolazi prirodno. Međutim prilikom ulaska u sobu u kojoj se nalazi kraljica, trema nestaje i tih 15 minuta razgovora s njom je prošlo u jako ugodnoj atmosferi. Kraljica se prisjetila svog boravka u Hrvatskoj. Ove godine ćemo obilježiti 50 godina otkako je kraljica posjetila Hrvatsku, to je bilo u listopadu 1972. Obišla je Đakovo, Zagreb, Pulu, Brijune i Dubrovnik. Đakovo naravno zbog ergela konja jer ona ima veliku ljubav prema konjima“, kazao je veleposlanik.

Uoči velikog jubileja provedena je anketa u Velikoj Britaniji i više od polovice Britanaca podržava kraljicu i smatra ju pozitivnom osobom dok budući kralj, princ Charles ima samo 16 posto podrške.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ja ne bih ulazio u ankete, ali je nedvojbeno da monarhija i dalje uživa veliku potporu pučanstva. Naravno, najpopularnija osoba je, nebitno radi li se o kraljevskoj obitelji ili generalno, upravo kraljica. O tome se ne vode rasprave“, poručio je Igor Pokaz za RTL. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo