KONAČNO SJELI ZA STOL / Rusi i Ukrajinci počeli pregovore, no u pojedinim regijama djeca već žive prema 'rasporedu bombardiranja'

Dok čelnici Rusije i Ukrajine, uz posredstvo Francuske i Njemačke, sastanče oko primirja, SAD u Ukrajinu šalje novo naoružanje. A svi žele - mir

27.1.2022.
20:32
VOYO logo

Zveckanje oružjem i dalje se nastavlja. Za Ukrajinu je iz Amerike krenula nova pošiljka streljiva, oružja i druge vojne opreme. Dok iz Rusije, pak, stižu snimke iz zraka vojnog treninga. Za to vrijeme u Parizu su konačno za stol sjeli predstavnici Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke, što se nije dogodilo već dugi niz godina.

"Dobar znak je da su sve strane izrazile spremnost za rješavanje ovih nesuglasica. To je važan i pozitivan znak. Naravno, ne bih bio iskren kada bih rekao da nismo željeli brže i veće rezultate", rekao je Andrij Jermak, predstavnik ureda ukrajinskog predsjednika. 

Istovremeno izaslanik ruskog predsjednika Dmitrij Kozak izjavljuje: "Imali smo težak razgovor, ali možda je to prvi iskreni razgovor koji nam je dopustio da sudjelujemo u svemu što ima veze sa sporazumom iz Minska i smirivanjem sukoba. Dogovorili smo se da, unatoč neslaganjima oko sporazuma u Minsku, između Ukrajine i pokrajina Donjeck i Lugansk, prekid vatre treba bezuvjetno poštovati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u Moskvu je stiglo pismo SAD-a i NATO-a kao odgovor na ruske zahtjeve da se NATO ne širi prema istoku. NATO je čak i predložio uspostavljanje vojnih predstavništava s Rusijom.

Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, rekao je: "U tom dokumentu postoji reakcija po kojoj bismo mi mogli početi ozbiljan razgovor, ali o drugim temama.
Pozitivne reakcije na glavno pitanje u tom dokumentu, nema."

A dok političari pregovaraju, negdje u pozadini su ostali ljudi, koji ratu u oči gledaju već godinama. U regiji Donbas, koja se nalazi na području Donjecka i Luganska, gdje ratuju Ukrajinci i ruski pobunjenici, zimska idila samo je privid mira. Djeca izlaze van u određeni sat, žive prema rasporedu bombardiranja.

Image
ODJECI MILANOVIĆEVE IZJAVE /

U Kremlju izjavili: Zoran Milanović na popisu je samozvanih neprijatelja Rusije

Image
ODJECI MILANOVIĆEVE IZJAVE /

U Kremlju izjavili: Zoran Milanović na popisu je samozvanih neprijatelja Rusije


"Uglavnom pucaju poslijepodne, oko 4 ili 5, a kada padne mrak, pojača se. Kada čujemo da stiže izdaleka, odmah trčimo u školu", rekla je odgajateljica u vrtiću Nina Kara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovništvo skuplja ratne "suvenire" koji im dolete. Prozori su im zazidani ciglama.
Konstantin iz Aleksandrovka pokazao je na raketu od koje je poginulo dvoje ljudi.

Ekatarina iz istog mjesta rekla je kako ne vjeruje da će Rusija napustiti Ukrajinu: "Ne vjerujem uopće". A na pitanje je li Rusija kriva što su nam blokirane plaće i mirovine odgovorila je: "Pa Ukrajina nas bombardira."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi mještani također govore: "Sjedimo tiho poput miševa ispod metle. Tenzije su visoke. Molimo se Bogu, nemamo drugog izbora. Samo želimo mir."

To tvrde svi. Sutra bi se trebali telefonski čuti i Macron i Putin, a sastanak poput ovog pariškog nastavlja se za dva tjedna, daleko od ovakvih prizora - u Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo