Širenje lažnih informacija / S Facebooka napokon izbačen teoretičar zavjera David Icke. Uzvratio je na Twitteru: 'Fašisti...'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Icke je iznio nekoliko lažnih tvrdnji o koronavirusu, primjerice da je 5G mreža povezana sa širenjem virusa

2.5.2020.
21:22
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Facebook je ugasio službenu stranicu teoretičara zavjera Davida Ickea zbog objavljivanja "dezinformacija o zdravlju koje bi mogle uzrokovati fizičke ozljede i štetu“.

Icke je iznio nekoliko lažnih tvrdnji o koronavirusu, primjerice da je 5G mreža povezana sa širenjem virusa. U jednom je, pak, videozapisu sugerirao da židovska grupa stoji iza virusa, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što mu je ugašen profil, na Twitteru je objavio: "Fašistički Facebook obrisao Davida Ickea – elita je PRESTRAVLJENA". Facebook se oglasio priopćenjem da su "stranicu maknuli zbog kontinuiranog kršenja pravila o štetnim informacijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je grupa pod nazivom Center for Countering Digital Hate (CCDH) objavila otvoreno pismo u kojem poziva sve tehnološke kompanije da ukinu Ickeove profile. U pismu ističu kako su Amazon, Facebook, Twitter i Youtube "povećali doseg Ickeovog rasizma i dezinformacija o bolesti COVID-19 na milijun ljudi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo su potpisali član britanskog parlamenta Damian Collins te poznati zdravstveni službenici dr. Christian Jessen, dr. Dawn Harper te dr. Pixie McKenna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode i neke primjere, kao što je video na Youtubeu u kojem Icke tvrdi da se nije moguće virusom zaraziti rukovanjem te objavu na Twitteru u kojoj tvrdi da Njemačka planira legalizirati silovanje za muslimane.

Pismo je objavljeno nakon što je Facebook uklonio Ickeovu stranicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su ga pitali da komentira vijesti o zapaljenim 5G tornjevima u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, Icke je rekao da "ukoliko se 5G nastavi i dospije tamo gdje žele da dođe, životu kakvog znamo doći će kraj, stoga ljudi moraju odlučiti".

Marianna Spring, stručnjakinja za dezinformacije i novinarka na društvenim mrežama pojasnila je kako je društvenim mrežama teško nadići problem teorija zavjera jer predstavljaju sivo područje pa komapnije riskiraju optužbe o cenzuri ukoliko poduzmu bilo kakve mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No incidenti kao što su zapaljeni 5G tornjevi i zlostavljanje djelatnika u sektoru telekomunikacija povezani sa teorijama zavjere o koronavirusu ponukali su stranice kao što su Twitter i TikTok da postrože pravila.

Vlade i društvene mreže bore se sa tankom linijom između regulacije škodljivih informacija i slobode govora, ali stručnjaci ističu da se oboje može uz umjerenost i kolaboraciju, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo