Afganistan pod talibanima / SAD-a tamo više nema, a mi? 'Za hrvatske vojnike koji su bili tamo, to je veliko iskustvo. Nažalost, izgubili smo jednoga'

Kabulski su aerodrom opet nakon 20 godina preuzeli talibani, oni slave nakon ogromnog novca, žrtava, truda Zapada...

31.8.2021.
19:55
VOYO logo

Prvi put nakon dva desetljeća, američke snage više ne hodaju Afganistanom. General bojnik Chris Donahue posljednji je američki vojnik koji je napustio Kabul. A nakon njegova odlaska - kabulski su aerodrom opet nakon 20 godina preuzeli talibani. Rafalima su obilježili početak nove ere za zemlju koju čeka neizvjesna sudbina.

Pucnjavom u zrak iz automatskog oružja talibani su slavili odlazak zadnjeg američkog zrakoplova koji je poletio minutu prije ponoći po lokalnom vremenu. S pancirkom i kacigom, fotografija američkog vojnika koji se posljednji ukrcao u zrakoplov najbolje prikazuje kraj najduljeg američkog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Fundamentalistički dan neovisnosti /

U Kabulu talibani raskalašeno slave nakon što je odletio i posljednji američki avion: 'To je povijesni trenutak'

Image
Fundamentalistički dan neovisnosti /

U Kabulu talibani raskalašeno slave nakon što je odletio i posljednji američki avion: 'To je povijesni trenutak'

Teška, pogubna evakuacija

''Najavljujem završetak našeg povlačenja iz Afganistana na kraju vojne misije evakuacije američkih građana. Vojna faza je završena, ali naša želja da izvučemo te ljude ostaje jaka'', rekao je američki general Kenneth McKenzie.

Iza američke vojske, u zračnoj luci, ostali su podsjetnici na tešku, a za mnoge i pogubnu evakuaciju. Talibani sada imaju kontrolu nad zračnom lukom. Viđeni su kako pregledavaju opremu ostavljenu u hangarima.

''Čestitam cijeloj naciji jer smo postigli neovisnost i uspjeli prisiliti Amerikance da odu nakon 20 godina žrtvovanja. Naši planovi su opsežni, za zračnu luku i cijelu državu. Želimo objaviti dobru vijest da je rat završio, da će se vratiti sigurnost. U planu je da aerodrom nastavi s aktivnostima'', rekao je glasnogovornik Talibana Zabihullah Mujahid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svom službenom Twitter profilu talibani su se pohvalili da građani na ulicama s njima slave. U jednoj od od najvećih evakuacija u povijesti, američka vojska izvukla je više od 120 tisuća ljudi, no u zemlji iz koje su htjeli pobjeći ostalo je na tisuće Afganistanaca koji su pomagali zapadnim zemljama, kao i više od stotinu Amerikanaca.

Diplomatsko predstavništvo SAD-a operacije će sada voditi iz Katara. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju kojom se utvrđuju "obveze" talibana u vezi sigurnog odlaska onih koji žele napustiti Afganistan, ali ne i uspostava zaštićene zone koju je predlagala Francuska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završeni rat u brojkama

Društvenim mrežama kruži snimka afganistanskog voditelja koji vodi vijesti pod nadzorom naoružanih talibana. Radijske i televizijske postaje više ne puštaju zabavni program. Ako žele opstati, moraju prilagoditi program šerijatskim zakonima. Milijunima Afganistanaca prijeti glad. Talibani obećavaju sigurnost - no budućnost je neizvjesna. 

A kako u brojkama izgleda upravo završeni rat u Afganistanu, koji je počeo 7. listopada 2001., kao američki odgovor na napad 11. rujna: Cijena je visoka, invazija na Afganistan koštala je vrtoglavih 2,26 bilijuna dolara, ali nemjerljivi su izgubljeni ljudski životi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 20 godina najduljeg američkog rata dosad poginuo je 2461 američki vojnik i 1144 NATO vojnika iz drugih zemlja, ali i oko 66 tisuća afganistanskih vojnika i policajaca.

S druge strane ubijeno je gotovo 52 tisuće talibana i ostalih ekstremista. Poginulo je i više od 47 tisuća civila, a među njima je i više od 400 humanitarnih radnika i 72 novinara i fotoreportera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 17 godina u Afganistanu je bilo 5700 hrvatskih vojnika, a u 12 misija imali smo jednu žrtvu. 24. srpnja 2019., u napadu bombaša samoubojice ubijen je skupnik Josip Briški. Pod rat u Afganistanu crtu je podvukao i savjetnik predsjednika Republike rekavši da su hrvatski vojnici dobili bogato iskustvo.

''Za hrvatske vojnike koji su prošli Afganistan to je bila velika škola. Nažalost, izgubili smo jednog vojnika i izuzetno mi je žao, ali to je bila jako teška misija i znali smo da rizik postoji, ali vjerujem da je HV danas bogatija sa svojim iskustvom iz Afganistana'', rekao je savjetnik predsjednika Republike, Dragan Lozančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo