tenzije / SAD danas otvara veleposlanstvo u Jeruzalemu: na prosvjedima uz granicu ubijeno 40 Palestinaca

Image
Foto: Twitter

Odluka Donalda Trumpa da premjesti ambasadu iz Tel Aviv razljutila je Palestince koji smatraju Istočni Jeruzalem svojim glavnim gradom buduće države

14.5.2018.
9:57
Twitter
VOYO logo

Palestinci se spremaju na masovne prosvjede jer će SAD otvoriti novo veleposlanstvo u Jeruzalemu. Dok ovaj potez osuđuju Palestinci, veličaju ga Izraelci.

Na ovom događaju će prisustvovati najbitniji američki dužnosnici, uključujući kćer predsjednika Donalda Trumpa, Ivanku i njezinog supruga, Jareda Kushnera, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Donalda Trumpa da premjesti ambasadu iz Tel Aviv razljutila je Palestince koji smatraju Istočni Jeruzalem svojim glavnim gradom buduće države. Izrael ga smatra svojim "vječnim i nepodijeljenim" glavnim gradom.

Trumpova prošlogodišnja odluka da Jeruzalem prepozna kao izraelski glavni grad prekinula je desetljeća američke neutralnosti tog pitanja. Uz to, potaknula je sukob s većinom međunarodne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala, privremena ambasada će se otvoriti u ponedjeljak unutar postojeće američke zgrade konzulata u Jeruzalemu, a veća će biti osnovana kada se ostatak ambasade prebaci iz Tel Aviva.

Svečano otvaranje poklapa se sa sedamdesetom obljetnicom izraelske države. U ponedjeljak bi se predsjednik Trump trebao obratiti putem videa svima koji sudjeluju u svečanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Ivanke Trump i Jareda Kushnera, koji su viši savjetnici Bijele kuće, na svečanosti će biti i državni rizničar Steven Mnuchin i zamjenik državnog tajnika John Sullivan.

Europska unija je izrazila snažne primjedbe za premještaj veleposlanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S jedne strane, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je sve zemlje da se pridruže SAD-u u premještanju svojih veleposlanstava u Jeruzalem, a s druge strane, predsjednik palestinske vlasti  Mahmoud Abbas opisao je ovaj potez kao šamar stoljeća.

Zbog toga se u ponedjeljak tisuće Palestinaca okuplja za prosvjed duž perimetarne ograde koja razdvaja Izrael i pojas Gaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme premještanja veleposlanstva dovelo je zabrinutosti zbog povećanja napetosti u Gazi. Od kraja ožujka, više od 40 Palestinaca je ubijeno od strane Izraelskih vojnika u prosvjedu uz granicu.

Šef UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein optužio je Izrael da koristi pretjeranu silu. Izrael tvrdi da je legitimno postupao kako bi zaštitio svoje civile od militanata koji pokušavaju prodrijeti kroz granicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, status Jeruzalema je srce izraelsko-palestinskog sukoba. Izraelska suverenost nad Jeruzalemom nije prepoznata na međunarodnoj razini i, prema Izraelsko-palestinskom mirovinskom sporazumu iz 1993., konačni status Jeruzalema trebao bi biti raspravljen u posljednjoj fazi mirovnih pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1967. godine Izrael je izgradio desetak naselja u kojima živi oko 200.000 Židova u Istočnom Jeruzalemu. Oni se smatraju nezakonitima prema međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava.

Dan nakon što je Izrael obilježio godišnjicu svoje državnosti, Palestinci se prisjećaju onoga što oni nazivaju Nakba ili katastrofom. Prisjećaju se stotina tisuća ljudi koji su pobjegli iz svojih domova ili su raseljeni nakon osnivanja Države Izrael 1948. godine, piše BBC

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo