svađa oko niza pitanja / SAD i Grčka pozvaju na mirno rješenje spora na istočnom Sredozemlju

Image
Foto: AP

Pompeo je ranije rekao da su Sjedinjene Države "duboko zabrinute" zbog turskih aktivnosti na istočnom Sredozemlju.

28.9.2020.
12:34
AP
VOYO logo

Sjedinjene Države i Grčka pozvale su u ponedjeljak na mirno rješavanje pomorskih sukoba u istočnom Sredozemlju, za vrijeme dvodnevnog posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea Grčkoj. 

Saveznice u NATO-u, Grčka i Turska, zavađene oko niza pitanja, pristale su nastaviti razgovore o istraživanju energetskih resursa u spornim vodama nakon višetjednih napetosti koje su kulminirale sukobom između njihovih ratnih brodova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SAD i Grčka potvrdile su svoju uvjerenost da se pitanje granice na moru treba rješavati na miran način u skladu s međunarodnim pravom", navodi se u zajedničkom priopćenju nakon sastanka Pompea i šefa grčke diplomacije Nikosa Dendiasa

Dvije zemlje također su spremne upotrijebiti "sva potrebna sredstva" za zaštitu regionalne stabilnosti, rečeno je nakon sastanka u grčkom Solunu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pompeo je ranije rekao da su Sjedinjene Države "duboko zabrinute" zbog turskih aktivnosti na istočnom Sredozemlju. 

Povukla plovilo

Ankara je razbjesnila Atenu prošli mjesec kada je poslala istraživački brod u sporne vode u pratnji topovnjača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je u međuvremenu povukla plovilo i poručila da želi dati šansu diplomaciji. 

Geopolitička situacija u regiji zakomplicirala se kada je Turska potpisala sporazum o pomorskom razgraničenju s Libijom koji je u sukobu sa sporazumom Grčke i Egipta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD se nada stvaranju energetskih veza s Grčkom koja nastoji postati energetsko središte na Balkanu. Atena već uvozi velike količine američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG). Razvija plutajuću jedinicu za skladištenje LNG-a izvan luke Aleksandropoli odakle će usmjeravati plin prema Bugarskoj, a iz Bugarske u srednju Europu do početka 2023. 

Grčka prodaje većinski udio u luci Aleksandropoli i traži investitora za upravljanje dijelom lučkih objekata Kavala na sjeveru zemlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki državni tajnik nakon Grčke odlazi u srijedu i četvrtak u posjet Italiji, a potom će u petak boraviti u Hrvatskoj.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo