SIGURNOST NA PRVOM MJESTU / SAD odgovorio Rusiji: 'Američki vojnici u Poljskoj kao obrambena mjera'

Image
Foto: AP Images

Prošli tjedan Trump i Duda u Washingtonu su potpisali memorandum o suradnji

17.6.2019.
17:08
AP Images
VOYO logo

Dogovor o slanju još tisuću američkih vojnika u Poljsku obrambena je mjera koje je svrha jamčiti sigurnost Poljske, rekla je američka veleposlanica u ponedjeljak odgovarajući na optužbe Rusije da je riječ o agresivnom potezu. 

Američki predsjednik Donald Trump obećao je prošli tjedan poslati dodatne vojnike u Poljsku na zahtjev svoga poljskog kolege Andrzeja Dude kao zaštitu od potencijalne ruske agresije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov taj je potez protumačio kao "agresivnu" nakanu, a bivši zapovjednik ruskih specijalnih snaga Vladimir Šamanov izrazio je zabrinutost mogućnošću da američki dronovi budu opremljeni nuklearnim oružjem.

"To je samo obrambena mjera koja bi Poljskoj trebala omogućiti da brani svoje granice", rekla je američka veleposlanica Georgette Mosbacher.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povijest je dokazala, a napose ovdje u Poljskoj, da ta zemlja mora biti vrlo budna u odnosu na susjede i biti sposobna braniti se", rekla je Mosbacher za posjeta vojnoj bazi na zapadu Poljske gdje su stacionirani američki lovci F-16.

Poljska je bila pod ruskim patronatom gotovo pola stoljeća, sve do pada komunizma u istočnoj Europi 1989-1990. No poljska nervoza prema Rusiji ponovno se probudila 2014. kada je službena Moskva podržala proruske pobunjenike na istoku Ukrajine i anektirala Krim 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD već ima raspoređene vojnike u Poljskoj prema sporazumu iz 2016. s NATO-om u sklopu odgovora na rusku aneksiju Krima 2014. 

"Razgovaramo o istočnom krilu NATO-a i našoj odgovornosti kao važnih ratnih saveznika - Poljske i Sjedinjenih Država. Želimo poduzeti potrebne obrambene mjere", rekla je Mosbacher. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli tjedan Trump i Duda u Washingtonu su potpisali memorandum o suradnji u okviru kojeg je predviđena gradnja prve poljske nuklearne elektrane, koja bi stajala 100 milijarda zlota. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo