AMERIKA ČEKA PREDSJEDNIKA / Biden na korak do Bijele kuće iz koje se Trump ne da. Optužuje da mu kradu pobjedu

Da je Donald Trump bivši, poručile su mu sinoć tri američke nacionalne TV kuće

6.11.2020.
19:00
VOYO logo

Prema svemu sudeći, Joe Biden je novi predsjednik SAD-a. Preuzeo je vodstvo u dovoljno država i na kraju bi mogao osvojiti dosta više elektora od potrebnih 270. Tajna služba zadužena za sigurnost predsjednika Amerike već je iznad njegove kuće uspostavila zonu zabrane leta.

No, sigurno je i da će se saga o američkim izborima nastaviti. Donald Trump i njegov tim poručuju kako će osporavati rezultate gdje god su izgubili, na svim mogućim pravnim osnovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Donald Trump bivši, poručile su mu sinoć tri američke nacionalne TV kuće. Godinama ih je nazivao "fake newsom", a one su sinoć počele prenositi njegovo obraćanje.

"Ako izbrojite legalne glasove, lako pobjeđujem. Ako izbrojite ilegalne glasove, oni nam mogu pokušati ukrasti izbore", poručio je Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZBORNA DRAMA /

Bitka i dalje neizvjesna. Rezultati u Nevadi do kraja vikenda, Georgija broji zadnjih 47.000 glasova

Image
IZBORNA DRAMA /

Bitka i dalje neizvjesna. Rezultati u Nevadi do kraja vikenda, Georgija broji zadnjih 47.000 glasova

I prekinule prijenos nakon pola minute uz obrazloženje kako ne žele laži u svom eteru.

"OK, evo nas ponovno u neuobičajenoj poziciji u kojoj ne samo da prekidamo predsjednika Sjedinjenih Država, nego i ispravljamo predsjednika Sjedinjenih Država", poručio je voditelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Trumpov tim ide dalje, rezultate izbora neće priznati. Traže ponovo brojenje u državama gdje je razlika ispod pola posto. U Pensilvaniji traže da se odbace svi glasovi stigli poštom nakon utorka. Tražili su da mogu gledati brojenje s udaljenosti od jednog metra. Dopušteno im je prići na dva.

"Nevjerojatno je što pokušavaju učiniti s našim glasovima koji su legalno predani. Bez obzira na to jeste li demokrat ili republikanac, vaši legalni glasovi moraju se zbrojiti, a oni to ne čine", rekla je Pam Bondi, bivša državna odvjetnica i članica Trumpova tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvije države sud je odbio zahtjev za zaustavljanjem brojenja glasova.

"Šerif vašeg okruga ne želi doći i izvršiti sudski nalog. Što se događa u ovom gradu? Što krije", upitao je Corey Lewandowski, voditelj Trumpove kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuće ljudi se okupljaju pred izbornim mjestima. Sukobi su za sada uglavnom verbalni.

Neki s oružjem čekaju rezultate, policija je privela grupu koja je htjela napasti izbornu komisiju. U Nevadi skupna molitva za Trumpovu pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad varaju, izrađuju glasačke listiće. To je prijevara", poručio je Will Zoefell, Trumpov pristaša.

"Oni očito varaju, demokrati među svojim glasačima imaju mrtve ljude. To čine svaki put. Ovaj put to nećemo trpjeti", rekao je Jeff Griffin, Trumpov pristaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoj Nevadi, koja možda i ne bude presudna, kažu kako će brojenje završiti do – utorka.

"Naš cilj ovdje u okrugu Clark nije brojiti brzo. Želimo biti sigurni da smo točni. Rezultati u Nevada očito će biti iznimno važni za cijelu zemlju, i to je naš cilj broj jedan", izjavio je Joe Gloria, tajnik okruga Clark u Nevadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom je u prosvjedima glasna Trumpova strana, od običnih pristaša do obitelji.

"Najvažnija stvar koju Donald Trump može učiniti na ovim izborima je da svaku od ovih bitaka vodi - do smrti", poručio je Donald Trump Jr., sin Donalda Trumpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bidenovi pristaše uglavnom šute, u skladu s njegovim uputama.

"Molim sve da ostanu mirni, sve ljude da ostanu smireni. Sve još traje, zbrajanje se privodi kraju i uskoro ćemo sve znati. Hvala svima na strpljenju. Ali moramo prebrojiti glasove", izjavio je Biden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča koja traje i trajat će sada je već meta izrugivanja diljem svijeta. U Kenijskoj školi Barack Obama održali su svoje američke izbore u kojima je pobijedio Biden, ali Trump nije priznao rezultate.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo