Bijeg iz ovisnosti o Rusiji / Sa samita iz Bruxellesa za RTL: 'EU se pokušava dogovoriti oko ograničenja cijene plina. Podijelila se u dvije skupine'

Image
Foto: RTL

EU se obavezala smanjiti upotrebu ruskog plina za dvije trećine ove godine kroz uvoz iz drugih zemalja i širenje obnovljivih izvora energije

25.3.2022.
19:14
RTL
VOYO logo

Američki predsjednik Joe Biden posjet Bruxellesu završio je povijesnim dogovorom SAD-a i EU-a. SAD će Europu opskrbljivati s više ukapljenog prirodnog plina kako bi zamijenila ruski uvoz. EU se obavezala smanjiti upotrebu ruskog plina za dvije trećine ove godine kroz uvoz iz drugih zemalja i širenje obnovljivih izvora energije.

Samit prati Dajana Šošić, koja se javila u RTL Danas uživo, dok se odužila rasprava "iza zatvorenih vrata":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodi se žestoka rasprava oko energenata. Zapelo je oko limitiranja cijene energenata na razini EU-a. Formirale su se dvije skupine zemalja. S jedne su strane Španjolska i Portugal koje traže hitnu intervenciju. S druge strane su primjerice Njemačka i Nizozemska, koje se takvoj intervenciji protive i smatraju da bi ona unijela dodatnu nestabilnost u ovu situaciju.

Sve se ovo događa dok se Unija grozničavo pokušava riješiti ovisnosti o ruskim energentima. U tom kontekstu iznimno je važan današnji sporazum između SAD-a i Unije. Upravo je tolika ovisnost dijela članica o ruskim energentima, razlog zašto se ne mogu dogovoriti oko energetskih sankcija Rusiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Hrvatske, ona je uvelike ublažila tu ovisnost gradnjom terminala u Omišlju na Krku."

A o Bosni i Hercegovini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O njoj se raspravljalo na inicijativu Hrvatske. Usvojen je strateški kompas u kojem se spominje konstitutivnost naroda. Spominje se i zaključak EV u kojem se lidere te zemlje poziva da dovrše dogovore oko ustavne izborne reforme."

Cijelo javljanje Dajane Šošić pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo