Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
sve je spremno za posjet

Sarajevo papu Franju dočekuje kao prijatelja: 'Nije slučajno odabrao BiH!'

'Ova godina, 2015. i 6. lipnja bit će sigurno zapamćeni jer papa Franjo nije slučajno izabrao Bosnu i Hercegovinu – od svih poziva u Europi.'

Image

Papa Franjo

Foto: AP
K.T./HINA/ 5.6.2015. u 9:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Papa Franjo, 266. nasljednik sv. Petra, u subotu stiže u Sarajevo u posjet koji se u Bosni i Hercegovini očekuje kao najveći događaj u 2015., poticaj i potpora katolicima Hrvatima u vjeri, ali i svim narodima i građanima BiH ohrabrenje za miran suživot.
"Ova godina, 2015. i 6. lipnja bit će sigurno zapamćeni jer papa Franjo nije slučajno izabrao Bosnu i Hercegovinu – od svih poziva u Europi.

On je ipak prihvatio poziv – ne moj, nego nas biskupa BiH – kojeg sam ja prenio Papi, kao što ga je pozvalo i državno izaslanstvo. Sigurno da ta gesta znači jednu novu nadu, jednu novu potporu, jedan novi izazov i poticaj da svjetske i europske sile ne smiju zaboraviti Bosnu i Hercegovinu, a i da se domaći lideri moraju ozbiljnije pozabaviti rješavanjem stanja u ovoj zemlji. Također, da i nas biskupe i Katoličku Crkvu potakne kako bismo se hrabrije nosili s izazovima svagdašnjice", kazao je uoči Papina dolaska vrhbosanski nabiskup kardinal Vinko Puljić.

Treći papinski pohod Bosni i Hercegovini ujedno je prvi takav posjet koji će imati i državnički karakter za razliku od onih iz 1997. i 2003. kada je tadašnji papa Ivan Pavao II. boravio u pastoralnom pohodu Sarajevu, odnosno Banjoj Luci.

"Papa dolazi kao vrhovni poglavar Katoličke Crkve i kao moralni autoritet, ali važno je podsjetiti da on dolazi u ime Svete Stolice koja je među prvima priznala neovisnu BiH", istaknula je Borjana Krišto, zamjenica prdsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH i članica državnog odbora za pripremu dočeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Po njezinu sudu, Papin posjet valja iskoristiti kako bi se dokazalo da se u BiH može graditi zajednički život.

U poruci iz Vatikana, koja je početkom tjedna objavljena u Sarajevu, Sveti Otac je kazao kako u BiH stiže s nakanom utvrditi vjernike katolike u vjeri, iskazati potporu ekumenskom i međureligijskom dijalogu, no iznad svega ohrabriti ljude za miran suživot u BiH.

Upravo se čita

Image
Sunce malo

Dirljiv video Edine nećakinje koja ide na kemoterapiju: 'Kad odrastem želim biti liječnica'

"Spreman sam doći među vas kao brat i glasnik mira kako bih svima izrazio - naglašavam svima! - svoje poštovanje i svoje prijateljstvo. Želio bih svakoj osobi, svakoj obitelji, svakoj zajednici navijestiti Božje milosrđe, nježnost i ljubav", poručio je papa Franjo građanima BiH.

Iako je planirano da Sveti Otac boravi u Sarajevu tek oko 11 sati, njega čeka vrlo zgusnut raspored ispunjen brojnim susretima s kojih se očekuju važne poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Papu će u 9 sati u sarajevskoj zračnoj luci dočekati kardinal Puljić te član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji su i čelnici crkvenog, odnosno državnog odbora za pripremu Papina posjeta.

Potom slijedi službena državna ceremonija dočeka pred Predsjedništvom BiH i razgovori Svetog Oca s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

Središnji događaj ipak će biti dvosatno misno slavlje na stadionu Koševo uz propovjed Svetog Oca.

Misu će koncelebrirati svi biskupi iz BiH, kao i većina biskupa iz Hrvatske koji također stižu u Sarajevo predvođeni zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, a dolazi i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na misi se očekuje 65 tisuća hodočasnika od kojih će oko 23 tisuće stići iz Hrvatske, a među njima bi trebali biti hrvatski ministar financija Boris Lalovac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Papa će se posebnom porukom svećenicima, redovnicima i redovnicama obratiti u sarajevskkoj katedrali Srca Isusova, a potom ga čekaju ekumenski susret s predstavnicima islamske, pravoslavne i židovske vjerske zajendice kao i susret s oko četiri i pol tisuće mladih.

Sarajevo je već danima u znaku Papina posjeta pa su se uz plakate s njegovim likom i logom "Mir vama" te zastave Vatikana u prodavaonicama pojavili brojni suveniri s likom Svetog Oca kojih su prepuni dijelovi grada koje ionako preplave turisti.

Organizatori tvrde kako sve pripreme prolaze bez zapreka, ali i kako će sigurnosti biti posvećena maksimalna pozornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Do šest tisuća pripadnika različih policijskih, sigurnosnih i obavještajnih službi te oružanih snaga BiH angažirano je za potrebe osiguranja, već u četvrtak zavareni su svi šahtovi na trasi kretanja kolone u kojoj će biti Sveti Otac, uklanjanju se ljetne terase i kontejneri za smeće, no predstavnici vlasti učestalo pozivaju sve građane Sarajeva da u subotu izađu na ulice i pozdrave Papu.

Organizatori tvrde kako je sigurnosno stanje pod punim nadzorom te kako su pripravni reagirati na svaki mogući izazov, kao i da nema nikakvih uznemirujućih naznaka o mogućim sigurnosnim ugrozama.

K.T./HINA/ 5.6.2015. u 9:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
UŽAS

'Ne mogu shvatiti, taj pas je bio duša': Kućni ljubimac napao dječaka i baku. On se spasio, ona nije

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba