KAOS NA ŠENTILJU / Scenarij s Balkana preselio u Alpe: izbjeglice sve nestrpljivije, na granici česti incidenti

Kaos na slovensko austrijskoj granici se nastavlja. Na graničnom prijelazu Šentilj zapelo je oko četiri tisuće izbjeglica koje je Slovenija brzo tranzitirala, ali ih Austrija sporo propušta. S padom temperature, raste nervoza i sve češće dolazi do incidenata

29.10.2015.
18:35
VOYO logo

Scenarij s Balkana preselio se u Alpe. Kako jedna država počne propuštati brže, tako se drugoj stvaraju čepovi kao pred Makedonijom, Hrvatskom ili Slovenijom, a sada pred Austrijom.

"Molim vas, otvorite nam vrata, pogledajte sve ove ljude, pa što mislite zašto su došli do ovdje? U njihovim državama stradavaju civili", kaže Muhamed, izbjeglica iz Libanona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan sirijski liječnik kaže kako će svojoj obitelji koja kreće iz Damaska javiti da ne idu preko Balkana.

"Čekamo oko 6 do 7 sati, puno je ljudi, guraju se svi, jako sporo se propušta", otkriva Badar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako masa sve više izmiče kontroli, Slovenci uvjeravaju - nismo u sukobu sa sjevernim susjedima.

"Problemi nastaju kada dođe velik broj ljudi i svi odjednom žele prijeći. Pokušavamo ih  organiziranije voditi radi njihove sigurnosti. Sve se dogovaramo s Austrijancima", tvrdi voditelj prihvatnog centra Šentilj Beno Drobnič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija više ne želi da je svijet pamti po prizorima iz Brežica i Dobove pa sve brže prekrcavaju izbjeglice iz hrvatskih u slovenske vlakove i šalju ih prema Austriji.

Novi čep već se stvara pred njemačkim graničnim gradićem Wegscheidom, pa se Nijemci ljute na Austrijance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Austrija nenajavljeno šalje autobuse. Ovo je katastrofa, djeca su promrzla, a roditelji ih ne mogu cijelo vrijeme nositi. Ako legnu i zaspu, možda se više nikad neće probuditi", upozorava vatrogasni zapovjednik Wegscheida Lothar Venus.

"Međudržavne svađe nemaju smisla. Bilo da su između Njemačke i Austrije, ili s državama zapadnog Balkana, to ne vodi nigdje. Dosad su svi trebali shvatiti da je ovo jednak izazov za cijelu Europu", smatra njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo