Enigma Moskva-Kijev / Scholz u Moskvi o miru, Putin o Beogradu 1999. Naš bivši nogometaš, počasni konzul u Ukrajini opisuje život u Ukrajini

Image
Foto: RTL

U rusko povlačenje Ukrajina i Zapad još ne vjeruje. Glavni tajnik NATO-a: 'Nema znakova smanjivanja ruskih snaga na ukrajinskim granicama'

15.2.2022.
19:05
RTL
VOYO logo

Pobijedili smo bez Ispaljenog metka, poručuje Rusija koja tvrdi da povlači dio vojske s  granice. Ukrajina im ne vjeruje, a sa Zapadu odgovaraju da još ne vide znakove ruskog povlačenja. Andrijana Čičak Božić.

Dio ruskih snaga s granice s Ukrajinom vraća se u svoje baze. Tako  tvrdi Moskva, jer su vježbe u Bjelorusiji u završnoj fazi. Za Kremlj pobjeda je to nad euforičnim zapadom, i to bez ispaljenog metka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu je Putin razgovarao s njemačkim kancelarom, kojega je dočekao za istim dugačkim stolom kao i Macrona, jer je i Scholz odbio rusko testiranje na COVID. Putin kaže da nije za rat, ali Ukrajina ne može u NATO.  

Olaf Scholz: "Za moju generaciju rat u Europi je nezamisliv i moramo osigurati da tako i ostane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Putin: "Zar ste zaboravili, bili smo svjedoci rata u Europi, koji je NATO pokrenuo protiv Jugoslavije? Bila je to velika vojna operacija uz raketni napad na europsku prijestolnicu Beograd. Isto je, samo bez UN-ovih sankcija. Loš primjer, ali se dogodio."

U rusko povlačenje Ukrajina i Zapad još ne vjeruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova: "Kod nas se kaže: Ne vjeruj onome što čuješ, vjeruj onome što vidiš."

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a: "Za sada ne vidimo deeskalaciju na terenu, nema znakova smanjivanja ruskih snaga na ukrajinskim granicama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik sinoć je u dramatičnom obraćanju javnosti sutrašnji dan, koji je Zapad najavio kao dan početka ruske invazije, proglasio Danom nacionalnog jedinstva. Ujedno je pozvao sve ukrajinske političare i poduzetnike koji su napustili zemlju da se vrate. Poruku je poslao i sa suprugom.  

Hrvat Ivica Pirić, bivši nogometaš, počasni konzul i poduzetnik u Ukrajini, u Hrvatsku je stigao prije par dana, kaže ne zbog uputa hrvatskog ministarstva već privatnih razloga. Također tvrdi ukrajinski bogataši nisu napustili zemlju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja poznajem dosta tih ljudi za koje neke i radim i mogu potvrditi da su oni u Ukrajini. Svi nogometaši, naši neki treneri, neki igrači isto su svi gore, ne znam ni druge strance, Brazilce i igrače da su otišli. Tako da je stvarnost što se prikazuje u medijima jedno, gore u stvarnosti je drugo."

Ukrajinska kriza i dalje je daleko od rješenja. Ruski parlament pozvao je Putina da prizna neovisnost Donbasa, pobunjene regije na istoku Ukrajine, što bi značilo i rusko povlačenje iz Minskih sporazuma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po našoj ocjeni, ovo što se događa u Donbasu je genocid", kazao je Putin o toj regiji.

U Ukrajini se ipak nadaju smirivanju tenzija posebno na istoku u Harkivu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog, u kojem iznenada na vojnoj vježbi vojnik prosi svoju dragu, pogledajte ovdje:

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo