Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
u miamiju

Sedmi dan nakon rušenja nebodera: Čak 149 osoba smatra se nestalima, pronađeno 12 mrtvih

''Spasilačke ekipe čine sve kako bi pronašle preostale žrtve''

Image
Foto: AP Images
Hina/ 30.6.2021. u 11:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Spasioci sedmi dan zaredom pretražuju ruševine nebodera u Miamiju gdje je potvrđeno 12 mrtvih, a 149 ljudi se smatra nestalima i vjeruje se da su zarobljeni u ruševinama.

Vlasti su ostavile otvorenu mogućnost pronalaska preživjelih ispod ruševina nakon što se prošlog četvrtka stambena 12-erokatnica sa 136 stanova urušila dok su stanari spavali. 

"Kao stari pripadnik mornarice, ja to gledam na način da kada neki vojnik nestane, nema ga dok ga se ne pronađe, a mi potragu ne zaustavljamo'', rekao je guverner Floride Ron DeSantis

''Spasilačke ekipe čine sve kako bi pronašle preostale žrtve'', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nitko, međutim, ispod razrušene betonske i metalne konstrukcije nebodera nije pronađen živ još od ranih sati neposredno nakon prošlotjedne nesreće te su izgledi za daljnja spašavanja svakim satom sve slabiji. 

Istražitelji još nisu utvrdili koji je uzrok kolapsa gotovo polovice zgrade Champlain Towers South, stare 40 godina, u moguće najsmrtonosnijem urušavanju zgrade u povijesti SAD-a. 

Upravo se čita

Izvještaj inženjera iz 2018. godine, pripremljen uoči ponovnog sigurnosnog certificiranja zgrade, otkrio je nedostatke u građevinskoj strukturi i na njemu se trenutno temelje ispitivanja o uzroku nesreće. 

U travnju je stanovnici zgrade dobili pismo u kojem ih je predsjednik udruge stanara upozorio da je betonska konstukcija u podnožju zgrade, na koju je ukazao inženjer, u međuvremenu dodatno "značajno oštećena". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Državna odvjetnica okruga Miami-Dade Katherine Fernandez Rundle najavila je da će, osim kriminalne istrage, oformiti posebno povjerenstvo koje će ispitati sigurnost zgrade i utvrditi ''korake koji se trebaju poduzeti radi zaštite stanara'' od sličnih katastrofa u budućnosti. 

Čelnica Miami-​Dade okruga Daniella Levine Cava rekla je da su spasioci u utorak izvukli posmrtne ostatke 12. žrtve, a da se 149 ljudi i dalje smatra nestalima. 

Levine Cava je naložila dužnosnicima da u roku od 30 dana pregledaju i ispitaju strukturu svih stambenih nekretnina starijih od 40 godina s 5 ili više katova. Gradovi Miami i Miami Beach su najavili slične mjere.

Hina/ 30.6.2021. u 11:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba