Gastarbeiteri / Šef njemačke agencije za rad: 'Godišnje trebamo 400.000 stranih radnika.' Ovoliko je Hrvata doselilo 2020. godine

Image
Foto: Shutterstock

Premda je naša zemlja mala po broju stanovnika, ona je peta po brojnosti doseljenika u zemlju najvećeg gospodarstva u EU-u

24.8.2021.
10:10
Shutterstock
VOYO logo

Prvi čovjek njemačke Savezne agencije za rad Detlef Scheele kazao je u intervjuu što ga donosi Süddeutsche Zeitung da Njemačkoj godišnje treba čak oko 400.000 useljenika kako bi time nadoknadila manjak radnika, neophodan svojoj ekonomiji.

"Činjenica je, Njemačkoj ponestaje radne snage", kazao je, "Od njegovatelja, preko održavateljima klima uređaja, do logističara i akademičara."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se možemo postaviti i protiv toga i reći da ne želimo strance. Ali to naprosto ne funkcionira", polomio je argumente protuimigrantske desnice u Njemačkoj.

Rekao je i to da se tu ne radi o pružanju azila strancima, nego o ciljanom dovođenju radnika kako bi se time "popunile rupe na tržištu rada". Scheele u intervjuu praktički jamči građanima Njemačke da će, nakon gospodarskog šoka prouzročenog pandemijom Covida-19, nezaposlenost nastaviti padati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koliko je ljudi doselilo u Njemačku tijekom 2020., početne pandemijske godine? Imigranti u Njemačkoj danas čine nešto manje od devet posto stanovništva. Hrvatska je i prema najnovijem izvještaju Statiste jedna od zemalja iz koje je u Njemačku čak i u godini eksplozije koronavirusa doselilo najviše stranaca.

Image
odlazak iz zemlje /

Pandemija je usporila iseljavanje iz Hrvatske: Evo koliko je osoba odselilo u inozemstvo

Image
odlazak iz zemlje /

Pandemija je usporila iseljavanje iz Hrvatske: Evo koliko je osoba odselilo u inozemstvo

Iz Hrvatske je u Njemačku iselilo 29.081 ljudi, samo malo manje od Turske iz koje je te godine doselilo 31.258 ljudi. Najviše ih je doselilo iz Rumunjske (185.296), potom iz Poljske (101.220), iz Bugarske (72.400), zatim iz Turske i iz Hrvatske, a dalje iz Mađarske, iz Srbije, Indije, SAD-a…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveukupno, Statista navodi da je u Njemačku prošle godine doselilo nešto manje stranaca nego inače; 2020. milijun i 187 tisuća, prema nešto malo više od milijun i pol prethodne godine.

U izvještajima Statiste riječ je o sveukupnom doseljavanju, koje uključuje, osim radnika i radnica, još i djecu, potom tražitelje utočišta poput azila i razne druge kategorije doseljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL je u srpnju objavio podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojima je tijekom 2020. iz Hrvatske iselilo ukupno 34.046 ljudi.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo