Pedofil i silovatelj / Seksualno zlostavljanim gimnastičarkama odšteta od 380 milijuna dolara, epilog slučaja 'najgoreg zlostavljanja u sportu'

Image
Foto: YouTube/screenshot

Nassar je u siječnju 2018. osuđen na 175 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja mladih gimnastičarki, od kojih su mnoge bile maloljetne

13.12.2021.
21:45
YouTube/screenshot
VOYO logo

Stotine gimnastičarki koje je seksualno zlostavljao bivši liječnik američke gimnastičke reprezentacije Lawrence G. Nassar, nagodilo se s nadležnim sportskim savezima SAD-a o odšteti od 380 milijuna dolara.

New York Times piše o "posljednjem mračnom poglavlju u jednom od najvećih slučajeva zlostavljanja u povijesti sporta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odšteta se odnosi na više od 500 gimnastičarki koje su zlostavljane. 

Nassar je u siječnju 2018. osuđen na 175 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja mladih gimnastičarki koje su danima svjedočile, njih oko 160, uključujući dobitnice Olimpijskih medalja. Pritom je mnoštvo zlostavljanih gimnastičarki bilo maloljetno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo sam potpisala nalog za izvršenje vaše smrtne presude", kazala mu je tada pri izricanju kazne sutkinja Rosemarie Aquilina.

Danas 57-godišnji Nassar u studenom 2017. priznao je krivnju po sedam optužba za seksualni napad prvog stupnja u okrugu Ingham, te za tri optužbe u okrugu Eaton. Već tada je služio kaznu od 60 godina zatvora u saveznom zatvoru, što mu je izrečeno zbog dječje pornografije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
konačna kazna /

Američki sportski liječnik osuđen na 175 godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja

Image
konačna kazna /

Američki sportski liječnik osuđen na 175 godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja

Osim što je radio za olimpijske timove, Nassar je bio i liječnik ekipe gimnastičarki s državnog sveučilišta Michigan. Nadležna nacionalna gimnastička tijela našla su se, pak, na udaru zahtjeva za drakonskom odštetom zato što su godinama ignorirali optužbe o zlodjelima, te su nastojali "izbjeći negativan publicitet".

Riječ je o Američkom gimnastičkom savezu i o Američkom olimpijskom i paraolimpijskom odboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na suđenju je otac jedne od zlostavljanih djevojaka i nasrnuo na Nassara, a njegovi odvjetnici žalili su se na to da je, navodno, njihov klijent fizički napadnut "istog trenutka" čim su ga doveli na odsluženje kazne u zatvor u Tucsonu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo