Sumnja se na trovanje / Sjeverna Koreja protivi se obdukciji Kima Jong Nama, polubrata sjevernokorejskog vođe

Image
Foto: AP

Južnokorejska obavještajna služba za ubojstvo iglom osumnjičila je dvije agentice iz Sjeverne Koreje,

15.2.2017.
19:10
AP
VOYO logo

KUALA LUMPUR - Dužnosnici  Sjeverne Koreje u Maleziji usprotivili su se obdukciji kojom patolozi nastoje utvrditi uzrok smrti Kima Jonga Nama, polubrata sjevernokorejskog vođe koji je u utorak umro na putu do bolnice iz zračne luke u glavnome gradu Malezije, rekli su vladini izvori u srijedu. 

Dužnosnici su zatražili da im tijelo odmah bude predano, no Malezija je to odbila, navodi nekoliko izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još nema odluke hoće li tijelo 45-godišnjeg Kima Jonga Nama biti predano Sjevernoj Koreji, navode izvori.

Malezijska policija u srijedu je privela ženu s vijetnamskom putovnicom koju su nadzorne kamere u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru identificirale kao osobu upletenu u iznenadnu smrt Kima Jonga Nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema malezijskim izvorima istraga obuhvaća još "nekoliko" stranih državljana koji bi mogli biti povezani sa smrću polubrata sjevernokorejskog vođe. 

Osumnjičena žena s putovnicom Vijetnama u kojoj stoji ime Doan Thi Huong, rođena je 1988.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnokorejska obavještajna služba još u utorak za ubojstvo iglom osumnjičila je dvije agentice iz Sjeverne Koreje, a u srijedu je potvrdila da je Jong Nam otrovan, no bez pojedinosti o tome je li smrtonosna doza ubrizgana iglom. Mediji su izvještavali i da mu je u lice bila bačena tekućina.

Život u egzilu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kim Jong Nam, najstariji od trojice sinova pokojnog diktatora Kima Jonga Ila, isprva je trebao biti nasljednik svoga oca u komunističkoj dinastiji, ali je pao u nemilost kada je 2001. bio uhićen u zračnoj luci Tokija s lažnom putovnicom kojom je pokušavao ući u Japan kako bi posjetio tokijski Disneyland. 

Nakon tog incidenta godinama je živio u inozemstvu, u Kini, Singapuru i Makauu. Pred kraj života svoga oca postao je kritičan prema režimu u domovini, napose prema nasljeđivanju vlasti u komunističkoj dinastiji. Navodno je, kako piše agencija AFP, dvojio u sposobnosti svoga polubrata Kim Jong Una da preuzme vlast u zemlji krajem 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2012. pisao je svome polubratu, sjevernokorejskome vođi moleći ga da poštedi njega i obitelj, tvrde južnokorejski zastupnici. Prema južnokorejskoj obavještajnoj agenciji Kim Jong Nam je živio pod zaštitom Kine sa svojom drugom ženom u kineskom teritoriju Makauu. Jedan od njih tvrdi da je imao i drugu ženu i sina koji žive u Pekingu. 

Obrazovan je u Švicarskoj gdje se školovao devet godina. Poliglot je i rođen je u vezi svoga oca sa Sung Hae-rim, glumicom rođenom u Južnoj Koreji koja je umrla u Moskvi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato što sam obrazovan na Zapadu, mogao sam uživati slobodu od najranije dobi i još volim biti slobodan", povjerio je japanskome novinaru Yoji Gomi koji je napisao o njemu knjigu 2012. Objasnio je da često putuje u Macao jer je to najslobodnije i najliberalnije mjesto blizu Kine gdje mu živi obitelj.

Kim Jong Nam predviđao je propast sjevernokorejskog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Režim Kim Jong Una neće potrajati. Bez reforma, Sjeverna Koreja će propasti, a kada se takve promjene dogode, režim se raspada", rekao je.

U bilješkama novinaru Gomi napisao je da su za njega posebno brinuli teta i i njezin suprug, koji je bio visoko pozicioniran i vrlo utjecajan u vlasti, a ubijen je kada je na vlast stupio mladi Kim Jong Un.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo