pakleno iskustvo / Slovenija se i dalje bori s požarom: 'Stanje je pod kontrolom, ali još ne 100 posto, sutra očekujemo 1500 vatrogasaca'

U pomoć su stigli helikopteri iz Austrije, Italije, Mađarske, Srbije i Slovačke. Pomoć je poslala i Hrvatska

23.7.2022.
19:14
VOYO logo

Slovenija se i dalje bori s najvećim požarom u povijesti! Vatra prijeti kućama u regiji Kras, a požar se kroz poslijepodne ponovno počeo širiti. Vatrogasci padaju s nogu. Buktinju ponovno pokušavaju obuzdati i hrvatski kanader i helikopter, a borba s požarom ušla je u sedmi dan.

U pomoć su stigli i helikopteri iz Austrije, Italije, Mađarske, Srbije i Slovačke. Prema podacima Agencije za okoliš onečišćen je zrak u gotovo cijeloj Sloveniji - zbog čega se stanovnicima blizu požarišta savjetuje da ostanu u kućama ili da se povuku u manje zagađen okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S terena se uživo javila Maja Oštro Flis.
"Naznaka smirivanju požara ima, iako službene informacije još uvijek nisu da je pod kontrolom. Nevjerojatno pakleno iskustvo u Sloveniji, cijeli dan 1060 vatrogasaca je na terenu. S obzirom na to da je ovo planinski kraj 13 zrakoplova, kanadera, helikoptera pokušavaju ugasiti požar. No, on i dalje nije u potpunosti ugašen. Cijeli dan smo bili na ovom području i okolnim mjestima. Bilo je evakuacija, stariji građani nisu htjeli napustiti domove. Improvizirane su sportske dvorane gdje je evakuirano stanovništvo, 2000 stanovnika je boravilo u centru, ali kad se situacija smirila vratila su se kućama. Vatrogasci su na izmaku snaga", rekla je naša reporterka.

O evakuiranom stanovništu i svemu što se događa Maja Oštro Flis razgovarala je s Robertom Okornom, glasnogovornikom vatrogasne intervencije Kras 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanje je pod kontrolom, ali ne možemo reći da je 100 posto. Tijekom noći se predviđa pojačanje vjetra, nadamo se da zbog toga neće biti puno poteškoća. Sada ima manjih žarišta koje gasimo, teren je teško pristupačan. Pun mina, još neeksplodiranih iz Prvog svjetskog rata. Danas smo dva puta čuli da je nešto puklo. Dosta nam je pomogla pomoć iz zraka, bilo ih je 14 iz različitih zemalja. Hvala im", poručio je glasnogovornik vatrogasaca.

Požar ranije nije lokaliziran upravo zbog teško pristupačnog terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gori na različitim mjestima. Mi ugasimo, opet se zapali. Vatrogasci zbog mina ne mogu ući u šumu sto posto. Danas je bilo preko tisuću vatrogasaca na terenu. Bit će i tijekom noći, sutra ih se očekuje 1500 s pomoći iz zraka", kazao je Okorn.

Danas 16 sati evakuirani građani vratili su se kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo