MUKE PO ARBITRAŽI / Slovenskim ribarima stiglo 11 kazni iz Hrvatske: 'Ne planiramo ih platiti'

Image
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Za pravne osobe kazna je 16.000 kuna, a za fizičku osobu 2.500 kuna. Za fizičke osobe propisano je šest kazni, dok je pet kazni propisano pravnim osobama

1.2.2018.
12:30
Duško Marušić/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Slovenija prošli tjedan poslala kazne hrvatskim ribarima, prve su kazne ovoga tjedna primili i slovenski ribari zbog ilegalnog prelaska granice, javlja MUP. U priopćenju MUP-a navodi se da su 29. siječnja poslali prvih 11 novčanih kazni u Sloveniju. Za pravne osobe kazna je 16.000 kuna, a za fizičku osobu 2.500 kuna. Za fizičke osobe propisano je šest kazni, dok je pet kazni propisano pravnim osobama.

Kako piše 24ur, kazne su stigli slovenskim ribarima Elvinu Sabadinu, koji je dobio dvije, te Silvanu Radinu koji je dobio šest kazni i mora platiti gotovo 12 tisuća eura. Radin je kazao kako kazne ne planira platiti te da će postupiti u skladu s naputcima slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade kazao je kako će danas ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas otići u Umag kako bi se pronašlo rješenje i pomoglo ribarima.

"Poručujem da oni mogu biti mirni, da će Vlada RH ustrajati na stavovima i obvezama koje smo preuzeli, a nakon jednostranih i nepotrebnih poteza Slovenije, koji su se upustili u jednostranu provedbu arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, odgovorili smo jednakom mjerom, hrvatska policija izdala je prekršajne naloge koji su poslani na kućne adrese slovenskih ribara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo sretni zbog ovakvog scenarija, ali događa se isključivo zato što je Slovenija krenula jednostranim putem raditi ono što nije u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo