život praktički zaustavljen

Snježna oluja zatrpala je Grčku i dijelove Turske: Brojna kućanstva ostala su bez struje i grijanja

Bez struje, što znači i bez grijanja, je cijeli sjeverni dio Atene

Amela Čilić/ 25.1.2022. u 20:35

Nezapamćena snježna oluja zatrpala je Grčku i dijelove Turske. Život u Ateni i Istanbulu praktički je zaustavljen, rade samo oni koji moraju. Vojska pomaže zatrpanima na autocesti. Iako žrtava nema, predviđa se da će bolnice nakon oluje koja je kućanstva ostavila i po dva dana bez struje i grijanja - biti ponovo pune. 

Ni božica Atena, ni njen grad, desetljećima nisu doživjeli ovako nešto, iako su snijeg imali i lani. Zatvorene su škole, centri za cijepljenje, parlament… a dok ovaj čuvar groba neznanog junaka mora biti na poslu - za većinu Elpis je donijela prisilni godišnji odmor ili rad od kuće.

''Šaljemo ovu hitnu poruku o ekstremnim vremenskim prilikama. Situacija je teška. Svi moramo biti na oprezu i ljubazno vas molimo da slijedite sve upute nadležnih'', rekao je Christos Styliandis, ministar civilne zaštite i klimatske krize.

Jutro nakon rekordno hladne noći – minus 14 – ostavilo je automobile neupaljene, neki su zapeli na cesti, a neki kod vulkanizera, koji, kaže nikad nije imao ovoliko posla.

''Ako budemo pažljivi, mogli bi još i uživati u snijegu. Treba samo staviti lance ili navlake na gume i i sve će biti dobro'', izjavio je Yiorgos Kioiloglou, vulkanizer.

1200 vozila na ulazu i izlazu iz Atene od jučer čeka na autocesti, vojska im je donijela jedinu hranu i vodu koju su dobili u posljednja 24 sata. Tvrtka koja upravlja autocestom svima nudi po 2 tisuće eura za pretrpljene neugodnosti, a željeznica svakom putniku po 1000 eura.

Upravo se čita

Image
upozorava inspektorat

S tržišta se povlači više vrsta čipsa, provjerite imate li ih kod kuće

Image
reportaža iz gorskog kotara

Poskupljenje je teško palo i stanovnicima najhladnijeg kraja u Hrvatskoj: 'Drva za ogrjev su ovdje najskuplja'

Image
reportaža iz gorskog kotara

Poskupljenje je teško palo i stanovnicima najhladnijeg kraja u Hrvatskoj: 'Drva za ogrjev su ovdje najskuplja'

Morate li van – najsigurnije je hodati, kaže Danny Rudić, koja radi u jednoj atenskoj turističkoj agenciji.

''Nakon prošle veljače kada smo mislili da je to najveći pokrivač koji ćemo ikad vidjeti, stigla je oluja Elpida i pokrila nas ponovno sa 70 centimetara, negdje čak i do metar i 20 snijega. Ne znam koliko možete vidjeti na kameri, ali sve je poprilično pusto, danas je neradni dan, zatvoreno je sve. Rade samo pekare, rade benzinske postaje, ljekarne i sve zdravstvene ustanove'', izjavila je Danny Rudić iz Atene.

Bez struje, što znači i bez grijanja, je cijeli sjeverni dio Atene – oko 10 tisuća kućanstava, među njima i ono hrvatskog veleposlanika. Temperatura u Dannyinom stanu je trinaest stupnjeva – kaže zahvalna je na dobroj izolaciji. Na otoku Eubeja, istom onom o kojem smo ljetos izvještavali zbog smrtonosnih požara. 

U europskom dijelu Turske napadalo je i po 85 centimetara. Jedan terminal na istanbulskom Ata Turku se pod snijegom urušio. Zatvoren je cijeli aerodrom veličine Splita, koji svake godine koristi po 60 milijuna ljudi.

''Četrdeset tisuća tona soli utrošeno je od početka nevremena, što uključuje donacije lokalnim četvrtima i javnim ustanovama. Trenutno je na terenu više od 1.500 vozila i više od 7.000 ljudi koji rade bez prestanka, 24/ 7'', rekao je Selcuk Tutuncu iz Centra za koordinaciju katastrofa u Istanbulu.

Snijeg je jutros trebao prestati padati, no poslijepodne je opet počeo, a minusi se očekuju i sljedećih dana.

Amela Čilić/ 25.1.2022. u 20:35

Više s weba

Pročitajte još

Image
u Srbiji

Dadilja (35) otela bebu koju je čuvala. Odvela ju bivšem dečku i rekla mu da je dijete njegovo...

Više s weba