U slobodnom padu / Socijaldemokrati u Njemačkoj na povijesno najnižoj razini podrške: desni populisti ih gotovo sustigli

Image
Foto: AP Images

Gotovo 464.000 članova SPD-a ovih dana odlučuje o prihvaćanju ili odbijanju koalicijskog sporazuma s Angelom Merkel. U isto vrijeme njihov rejting kod birača je pao na najnižu razinu ikad

16.2.2018.
13:54
AP Images
VOYO logo

Da su danas izbori u Njemačkoj tek 16 posto birača podržalo bi SPD, što je dva posto manje nego mjesec ranije, odnosno u trenutku kad vodstvo stranke još nije donijelo odluku o ulasku u veliku koaliciju s CDU-om i CSU-om.

Iako su dobili ministra financija u novom kabinetu Angele Merkel, čime namjeravaju zaokrenuti njemačku europsku politiku, SPD je u slobodnom padu. Na izborima u ruujnu dobili su 20,5 posto glasova birača, što je bio najgori rezultat stranke u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema anketi njemačke javne televizije ARD-a stranka s čela koje je prije dva dana odstupio Martin Schulz trenutno ima 16 posto podrške. Posebno je zabrinjavajuće što radikalno desna Alternativa za Njemačku raste u podršci kod birača. Stranka koja zagovara antiimigracijsku politiku gotovo je sustigla SPD jer ima 15 posto podrške.

Njihov partner u velikoj koaliciji Kršćansko-demokratska unija na čelu s Angelom Merkel je na stabilnih 33 posto podrške. Njihov rejting nije pao iako je, prema analitičarima, Merkel pristala na lijevu vladu u pregovorima s SPD-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ostalih stranaka Die Linke ima 11 posto podrške, liberali su na devet posto, dok najveći rast uz Alternativu za Njemačku imaju Zeleni, koji su na 13 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo