Posrednik SAD / Srbija i Kosovo potpisali povijesni sporazum. Vučić: 'Ovo je veliki korak naprijed'

U sporazumu ipak postoji sporna točka koja je trn u oku srbijanskom narodu

5.9.2020.
19:00
VOYO logo

Povijesni sporazum koji su u Washingtonu potpisale Srbija i Kosovo trebao bi regulirati buduće ekonomske odnose dviju zemlje: od otvaranja tržišta do zaštite manjinskih prava.

Ipak, jedna od točaka sporazuma bila je neprihvatljiva za Srbiju, na što je predsjednik Vučić poručio Srbijanskom narodu da može odahnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je povijesni dan za Srbiju i Kosovo" - tim riječima američki predsjednik čestitao je srbijanskom predsjedniku i kosovskom premijeru na potpisivanju sporazuma koji bi trebao normalizirati ekonomske odnose dviju zemalja.

Image
NEMA PRIZNANJA /

Srbija i Kosovo postigli sporazum u Washingtonu: Potpisan je dogovor o ekonomskoj normalizaciji

Image
NEMA PRIZNANJA /

Srbija i Kosovo postigli sporazum u Washingtonu: Potpisan je dogovor o ekonomskoj normalizaciji

"Fokusirajući se na otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast, dvije zemlje su uspjele sklopiti važan sporazum, što nitko nije mislio da će biti moguće. Mislim da će to vrlo dobro obavljati i mi ćemo raditi s njima", izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako dvije zemlje nisu potpisale sporazum međusobno, već svaka zasebno sa SAD-om, najavljuju dobru suradnju unatoč brojnim problemima s kojima se već desetljećima susreću.

"Govoreći o gospodarstvu i, naravno, politici, nismo riješili sve naše probleme. Još uvijek postoje brojne razlike među nama. Ali, ovo je veliki korak naprijed i veoma sam zahvalan Vama i Vašim ljudima", poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo potpuno povjerenje u Vašu administraciju. Dijelimo iste vrijednosti po pitanju slobode, demokracije i otvorenog tržišta ekonomije", rekao je Avdullah Hoti, premijer Kosova.

Sporazumom bi se trebali i normalizirati odnosi dviju zemalja s Izraelom. Tako se Srbija obvezala preseliti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem, a Kosovo je pristalo uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je već drugi put u manje od mjesec dana da je Izrael pomirio i normalizirao svoje odnose s većinski muslimanskom zemljom. To je još jedan veliki uspjeh predsjednika Trumpa", kazao je Robert O'Brien, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

A nakon 21 godine, Kosovo i Srbija će uspostaviti zračnu liniju na relaciji Beograd - Priština, kao i već ranije dogovoren razvoj željezničkog i cestovnog prometa. Ipak, sporna točka u sporazumu bilo je međusobno priznanje Beograda i Prištine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo rekli ne, mi to ne možemo da uradimo zato što time rušimo svu svoju politiku. Ne samo jer mislimo da to nije dobro, nego to je sumanuto. Na brutalan način smo odbili zajedničko priznanje, ovo je bila šahovska minijatura", rekao je Vučić.

Većina Zapadnih zemalja priznala je neovisnost Kosova još 2008. godine, ali Srbija, zajedno sa svojim saveznicima poput Kine i Rusije to odbijaju učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo