što dalje? / Srpsku pravoslavnu crkvu teško pogodila korona, od zaraze preminula čak četvorica vjerskih poglavara

Image
Foto: AP Images

Srpsku pravoslavnu crkvu posebno je teško pogodila aktualna pandemija koronavirusa

25.11.2020.
10:12
AP Images
VOYO logo

Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) posebno je teško pogodila aktualna pandemija koronavirusa. Zbog posljedica zaraze Covidom-19 preminuli su vrhovni poglavar i još trojica vladika. Među njima su episkop valjevski, vladika Milutin i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije čiji je pogreb potaknuo kontroverzu i osudu mnogih zato što su ga vjernici, prilikom posljednjeg ispraćaja, ljubili u čelo i križ koji je imao na prsima, piše Slobodna Dalmacija.

Od zaraze su preminuli još episkop raško-prizrenski Artemije i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, a hospitaliziran je i episkop kruševački David te episkop budimljansko-nikšićki Joanikije koji se, prema posljednjim informacijama, dobro oporavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
15 dana teške borbe /

Od koronavirusa preminuo patrijarh Irinej - bio je na korona sprovodu u Podgorici

Image
15 dana teške borbe /

Od koronavirusa preminuo patrijarh Irinej - bio je na korona sprovodu u Podgorici

Kako se bira novi patrijarh?

Sve to uzrokovalo je krizu u SPC-u, ne samo zbog činjenice da su ostali bez ključnih čelnika Crkve. Naime, već je odgođen obvezni proljetni crkveni sabor, a mora se organizirati i izbor novoga patrijarha za kojega u periodu od tri mjeseca moraju glasati svi episkopi. Dok se to ne dogodi, SPC-om će upravljati Sinod i njegov najstariji član kao vršitelj dužnosti, a to je trenutno mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Ustav SPC-a kaže da patrijarh može biti onaj koji je obnašao funkciju krovnog pastira neke eparhije najmanje pet godina. Glasa se u tajnosti i natpolovično, biraju se prvo tri najuglednija episkopa, a zatim se bira jedan i to izvlačenjem kuverte s imenom pobjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najozbiljniji kandidat je vladika blizak Vučiću

Takav sustav postoji još od Titove Jugoslavije kako bi se izbjegao utjecaj politike, međutim to se ipak nije izbjeglo pa na brojne odluke i danas utječe država. Štoviše, neki analitičari smatraju da će novi patrijarh biti od velike važnosti za Aleksandra Vučića.

Jedan od najozbiljnijih kandidata je bački vladika Irinej Bulović koji je blizak Vučiću, međutim, u Beogradu se spominje da bi se Bulović mogao povući, a da bi još jedan kandidat mogao biti zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Među kandidatima se spominje i vladika düsseldorfski i cijele Njemačke Grigorije Durić koji je omiljen među vjernicima. Ostaje za vidjeti tko će zauzeti najviši crkveni položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo