ZLOGLASNI EMOTET / Nekoliko država preuzelo kontrolu nad najopasnijim zlonamjernim softverom na svijetu!

Image
Foto: Shutterstock

Radi se o EMOTET-u, sofveru koji radi na temelju "botneta"

27.1.2021.
16:42
Shutterstock
VOYO logo

Vlasti nekoliko zemalja među kojima Nizozemska, Njemačka, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska preuzele su kontrolu nad najopasnijim zlonamjernim softverom na svijetu, objavila je u srijedu europska policijska agencija Europol i europski ured za pravosudnu suradnju Eurojust.

Prema te dvije organizacije, radi se o EMOTET-u, sofveru koji radi na temelju "botneta", mreže hakiranih računala koja je omogućila slanje zlonamjernih elektroničkih poruka velikih razmjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'higijena tehnologije' /

Koliko često trebamo gasiti svoje računalo? Evo što kažu stručnjaci

Image
'higijena tehnologije' /

Koliko često trebamo gasiti svoje računalo? Evo što kažu stručnjaci

"Snage reda i pravosudne vlasti cijelog svijeta prekinule su ovog tjedna djelovanje jedne od najvažnijih mreža posljednjeg stoljeća", izjavili su Europol i Eurojust u zajedničkom priopćenju.

"Istražitelji su preuzeli kontrolu nad infrastrukturom te mreže u sklopu koordinirane međunarodne akcije što je omogućilo njezino uništenje iznutra", dodali su Europol i Eurojust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EMOTET je bio više od zlonamjernog softvera. Bio je tako opasan jer su ga kibernetički kriminalci mogli angažirati da instaliraju druge vrste zlonamjernih softvera poput Trojanskog konja i ransomwarea na računalo žrtve", navele su dvije agencije sa sjedištem u Den Haagu. 

"Potpuno automatiziranim postupkom zlonamjerni softver EMOTETE bio bi prebačen na računala žrtava pomoću zaraženih privitaka", precizira se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europol i Eurojust drže da je EMOTET jedan od glavnih elemenata kibernetičkog kriminala u svijetu, a koristili su ga i drugi operateri zlonamjernih softvera poput Trickota i Ryoka. 

U prošlosti su se kampanje elektroničkih poruka EMOTET-a stizale u obliku računa, otpremnica i informacija o covidu-19. Sve elektroničke poruke su sadržavale zlonamjerne word dokumente u privitku ili su preuzimane klikom na link. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo