UZAVRELO STANJE / State Department upozorava građane da ne putuju u Venezuelu; Državni odvjetnik traži da se Guaidou zabrani izlazak iz zemlje i blokira račune

Image
Foto: AP Photo/Rodrigo Abd

Washington je povukao dio osoblja iz Venezuele i nametnuo sankcije državnoj naftnoj kompaniji PDVSA

29.1.2019.
21:10
AP Photo/Rodrigo Abd
VOYO logo

State Department upozorio je u utorak Amerikance da ne putuju u Venezuelu navodeći kao razloge kriminal, građanske nemire, loše zdravstvo i proizvoljna uhićenja američkih građana. 

Odluka o podizanju preporuke s niže razine "izbjegavati" na višu "nemojte putovati" uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao oporbenog vođu Juana Guaida za privremenog predsjednika Venezuele. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

State Department posebice upozorava na kriminal, na prosvjede koji se mogu pretvoriti u nasilje i na "samovoljna uhićenja američkih građana", navodi se.

Washington je povukao dio osoblja iz Venezuele i nametnuo sankcije državnoj naftnoj kompaniji PDVSA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine izvoz iz te latinoamerčike zemlje prema podacima tvrtke Refinitiv o brodskim isporukama i navodima izvora u industriji potonuo na nešto više od milijun barela dnevno, s 1,6 milijuna barela dnevno u godini ranije. 

U Petromatrixu procjenjuju da će se u sadašnjim uvjetima smanjiti za dodatnih oko 500 tisuća barela dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka administracija formalno je predala samoproglašenom venezuelskom predsjedniku Juanu Guaidou nadzor nad venezuelskim bankovnim računima u Sjedinjenim Državama.

Čelnik američke diplomacije Mike Pompeo potpisao je dokument kojim se Juanu Guaidou povjeravaju "računi venezuelske vlade i venezuelske središnje banke u FED-ovoj banci u New Yorku i u svim drugim američkim bankama", rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta će potvrda pomoći legitimnoj vladi u Venezueli da sačuva imovinu u korist venezuelskog naroda", ocijenio je Palladino.

Državni odvjetnik traži da se Guaidou zabrani izlazak iz zemlje i blokiraju računi

Venezuelski glavni državni odvjetnik Tarek William Saab zatražio je u utorak od Vrhovnog suda (TSJ) da Guaidou zabrani izlazak iz zemlje i da mu blokira bankovne račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tiskovnoj konferenciji na ulazu u Vrhovni sud, državni odvjetnik, za kojeg se smatra da je blizak socijalističkom predsjedniku Nicolasu Maduru, rekao je da je počeo "predistragu" i zatražio je uvođenje "mjera opreza" za Guaidoa, među kojima "zabranu izlaska iz zemlje" i "zamrzavanje bankovnih računa".

Sjedinjene Države i njihovi saveznici priznali su Guadioa za privremenog predsjednika Venezuele i osudili Madura kao uzurpatora. Maduro je u siječnju prisegnuo na drugih mandat nakon izbora koji su ocijenjeni namještenima, a Guaidoa optužuje da je izveo državni udar dirigiran iz SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni odvjetnik optužio je  Guaidoa da pomaže stranim državama da se umiješaju u unutarnja pitanja Venezuele.

Kao zastupnik, koji je predsjednik Nacionalne skupštine, Guaido ima imunitet od kriminalnih istraga koji mu može ukinuti samo vrhovni sud. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon objave da je otvorena istraga, Guaido je rekao da je to stvarna prijetnja, ali nije ništa novo, pa "nastavljamo djelovati i raditi kako bismo se suočili s humanitarnom krizom".

Stotine tisuća ljudi prosvjedovale su 23. siječnja protiv Madura, na što je policija uzvratila nasiljem i vjeruje se da je 40 osoba poginulo u političkom nasilju prošli tjedan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi pojačala pritisak na Madura, Trumpova administracija nametnula je u ponedjeljak sankcije državnoj naftnoj kompaniji čime je potaknula rast globalnih cijena nafte zbog čega su ljutito odgovorile Kina i Rusija.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo