Potres u njemačkoj politici / Potres u njemačkoj politici: Angela Merkel odlazi s mjesta predsjednice stranke!?

Image
Foto: AP

Zasad nije poznato hoće li Merkel ostati na poziciji njemačke kancelarke.

29.10.2018.
11:04
AP
VOYO logo

Angela Merkel nakon ovog izbornog razdoblja, koje završava 2021., neće se više kandidirati za zastupnicu u Bundestagu što ujedno isključuje mogućnost da bude izabrana za kancelarku, javljaju njemačke novinske agencije u ponedjeljak.

Nakon što je objavila da se početkom prosinca više neće kandidirati za poziciju predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) Merkel je rekla kako želi ostati na kancelarskoj funkciji, ali samo do završetka aktualnog izbornog razdoblja 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel neće se u prosincu na stranačkoj konvenciji kandidirati za mjesto predsjednice stranke.

Ona time, kako se nadalje citira sudionike sastanka predsjedništva CDU-a, povlači konzekvence nakon drastičnog gubitka glasova na jučerašnjim pokrajinskim izborima u saveznoj pokrajini Hessen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promatrači smatraju da je na dramatične gubitke glasova CDU-a u Hessenu najviše utjecalo nezadovoljstvo politikom savezne vlade Angele Merkel.

Merkel je na čelu CDU-a od 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mjesto predsjednika CDU-a kao kandidati u obzir dolaze sadašnja glavna tajnica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer, ministar zdravlja Jens Spahn, premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija Juergen Laschet te bivši šef demokršćanskog zastupničkog kluba Friedrich Merz.

Kramp-Karrenbauer i Laschet slove kao bliski suradnici Angele Merkel i njezinog liberalnog kursa dok Spahn i Merz predstavljaju konzervativniji dio stranke koji se nikada nije slagao s politikom Angele Merkel koja je stranku u 18 godina predsjedanja odvela ulijevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo