PRIMIRJE U SIRIJI / Što je zapravo Trump poručio Erdoganu: ''Nemoj mi se previše forsirat' jer ja ću te lupit' po glavi'

Sjedinjene Države i Turska dogovorile su primirje u Siriji

17.10.2019.
22:41
VOYO logo

Teške su izravne posljedice odluke Donalda Trumpa da sa sjevera Sirije povuče američke vojnike: najmanje 200.000 civila pobjeglo je pred turskom ofenzivom, najmanje 200 ih je već ubijeno.

Ofenziva je počela nakon telefonskog razgovora Trumpa i turskog predsjednika Erdogana koji je očito shvatio da ima zeleno svjetlo za ofenzivu na kurdska područja Sirije. Na to je Trump reagirao pismom Erdoganu, čiji sadržaj nimalo ne nalikuje jednom službenom pismu između dvojice predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragi gospodine predsjedniče,

Idemo postići dobar dogovor! Ne želite biti odgovorni za klanje tisuća ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije - a učinit ću to!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest će na vas gledati blagonaklono ako ovo učinite na ispravan i human način. Zauvijek će na vas gledati kao na vraga ako se dobre stvari ne dogode. Ne budite frajer! Ne budite budala!

Nazvat ću vas kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dekana Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Zorana Kurelića pismo je zastrašujuće, ali i odraz Trumpova rječnika na njemu omiljenom Twitteru: ''Onako kako on tvita u zoru, tako se i dopisuje s predsjednicima drugih država. U tom smislu, nismo naročito iznenađeni. Iako, to pismo se uopće ne da prevesti na standardni hrvatski jezik. Njega bi trebalo prevoditi kao što razgovaraju burazi u kafiću, kao ono 'nemoj mi se previše forsirat' jer ja ću te lupit' po glavi'. Dakle, to je poluformalni jezik, gotovo nevjerojatno''.

Turske snage upale su u Siriju i uz pomoć lokalnih pobunjenika krenule čistiti 30 kilometarsku zonu uz granicu, s navodnim ciljem da se ondje naseli dva milijuna sirijskih izbjeglica koji su sada u Turskoj. Međutim, novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab koji je ratnu Siriju posjetio više puta nego ijedan drugi kolega iz Hrvatske, kaže da Erdogan ustvari provodi etničko čišćenje: ''Što je želja Erdogana, očistiti to područje od kršćana, Kurda i drugih i naseliti tamo dva milijuna Arapa, odnosno sunita. To znači da se automatski mijenja etnička ravnoteža. I to je opasnost''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je problem što je Trump izdao Kurde, najvjernije američke saveznike bez kojih ne bi bilo pobjede nad Islamskom državom, a jučer je pripadnike Radničke partije Kurdistana čak i usporedio s teroristima: ''Kažem to s velikim poštovanjem, oni nisu anđeli. Ako gledate Radničku partiju Kurdistana, pogledajte RPK. Islamska država poštuje RPK. Znate zašto? Zato što su žilavi ili čak žilaviji od njih''.

''Tko ih je financirao, tko ih je naoružavao, tko ih je obučavao - upravo Amerikanci i Zapad. I sam on zabija sam sebi autogol i govori da su oni teroristi opasniji od ISIL-a. Ako jesu teroristi, onda zbog čega si im pomagao'', upozorava Diab.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je čak 129 Trumpovih republikanaca u Kongresu diglo ruku za osudu njegove odluke da vojska napusti Siriju, predsjednik je jučer na sastanku u Bijeloj kući izgubio kontrolu, kako tvrde demokrati koji su sastanak napustili. Večeras je pak Trump obznanio da je potpredsjednik Mike Pence u Ankari uspio dogovoriti prekid vatre čime će, tvrdi Trump, milijun života biti spašeni: ''Danas su Sjedinjene Države i Turska dogovorile primirje u Siriji. Turska strana zaustavit će operaciju Izvor mira kako bi omogućila povlačenje kurdskih snaga iz sigurne zone na 120 sati''.

Kako predstavnika Kurda na sastanku nije bilo, teško je vjerovati da će pristati na povlačenje, a malo tko ionako vjeruje da će se Erdogan tako lako zaustaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osim kada bi Turska bila ugrožena nekom velikom armijom koja bi ušla preko turskog teritorija, ali nema je. Očigledno je da autoritet ni SAD-a ni EU-a ne znači apsolutno ništa. Stav Erdogana pokazuje da nije ni najmanje zastrašen i da je krenuo u rat koji misli nastaviti'', kaže Kurelić.

Sve ide na ruku i Vladimiru Putinu jer će se, upravo zbog odlaska Amerikanaca iz Sirije, Rusi naći u prilici čvršće kontrolirati situaciju, a time i čitavi Bliski istok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo