stoje na mjestu / Što status kandidata EU uopće znači? Imaju skoro sve zemlje Zapadnog Balkana, ali se nisu previše pomaknule...

Sjeverna Makedonija status je dobila samo godinu dana nakon nas i na tome je ostala već 17 godina

24.6.2022.
18:57
VOYO logo

Za tjedan dana bit će točno devet godina od kada smo formalno ušli u EU, a nakon Hrvatske, kroz sve te godine, nije primljena niti jedna jedina nova članica.

Od prvih ideja o europskoj obitelji krajem Drugog svjetskog rata i osnivanja Europska zajednice za ugljen i čelik 1951. do danas u Europsku uniju ušlo je 28 zemalja članica. Danas ih je, nakon Brexita i napuštanja Ujedinjenog kraljevstva 27.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesnim odlukama s jučerašnjeg Europskog vijeća status kandidata dobile su Ukrajina i Moldavija. Gruziji su EU čelnici priznali europsku perspektivu kao i spremnost za dodjelu kandidatskog statusa kad riješi preostale uvjete. Umjesto statusa, Bosna i Hercegovina dobila je pozitivan signal i tek dodani paragraf u zaključku, iako je predsjednik Milanović zazivao europski happy hour.

Image
'kočničari' /

Čović: 'Probošnjačke stranke su krivci zbog kojih BiH nije dobila status kandidata EU'

Image
'kočničari' /

Čović: 'Probošnjačke stranke su krivci zbog kojih BiH nije dobila status kandidata EU'

No, što taj status kandidata uopće znači? Već godinama ga imaju gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana, ali se od njega i nisu previše pomaknuli. Sjeverna Makedonija status kandidata dobila je 2005. godine, Crna Gora pet godina kasnije 2010., Srbija 2012., a Albanija 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosna i Hercegovina status je formalno zatražila prije šest godina, a Kosovo je najavilo da će ga službeno zatražiti do kraja godine. Dakle, BiH je jedina od zemalja Zapadnog Balkana koja je status zatražila, a još ga nije dobila, no i od tog trenutka do ulaska mogu proći godine.

Usporedbe radi Hrvatska je status kandidata dobila 2004., a u EU smo ušli devet godina poslije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Makedonija status je dobila samo godinu dana nakon nas i na tome je ostala već 17 godina. U međuvremenu je upravo zbog europskog puta i Grčke blokade promijenila čak i ime u Sjeverna Makedonija, a sada im Bugarska blokira otvaranje pregovora.

Zbog toga je blokirano i otvaranje pregovora s Albanijom jer se obje zemlje tretiraju u paketu, a EU je zapadnom Balkanu europsku perspektivu obećao još 2003. godine na samitu u Grčkoj. Dakle, prije gotovo dva desetljeća!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom desetljeću nije izgledno da će se Bosna i Hercegovina ukrcati u europski vlak, no kartu bi mogla dobiti. Prije toga trebaju ispuniti barem neke od zadanih 14 uvjeta, među kojima su Hrvatima toliko željene izmjene izbornog zakona.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo