Atentati u Turskoj / Što sve znamo o dvostrukom terorističkom napadu u Turskoj?

Image
Foto: AP

Uhićeno je 235 osoba koje se optužuje za podršku Radničkoj stranci Kurdistana, čija militantna skupina stoji iza atentata

12.12.2016.
18:20
AP
VOYO logo

Nakon što su Istanbul u nedjelju 11. prosinca potresla dva teroristička napada, u kojima je poginulo najmanje 38 osoba, u Turskoj je danas proglašen dan žalosti.

Ministar unutarnjih poslova Turske izjavio je da je uhićeno 235 osoba koje se optužuje za podršku Radničkoj stranci Kurdistana (PKK) i za “širenje terorističke propagande”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovornost za napad preuzela je kurdska militantna skupina Kurdistanski sokolovi slobode (TAK), ogranak Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Sokolovi slobode priopćili su na svojoj internetskoj stranici da je "osvetnički odred TAK-a proveo istodobne napade kod stadiona Vodafone Arena u Istanbulu i parka Macka oko 22.30 po lokalnom vremenu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među uhićenim osobama su i čelnici prokurdske Narodne demokratske stranke. U impozantnoj operaciji u gradu Adana, na jugu Turske, koja se završila uhićenjem 25 pripadnika Narodne demokratske stranke, mobilizirano je gotovo 500 policajaca, potpomognuto blindiranim vozilima i helikopterom.

Dva atentata dogodila su se u razmaku od nekoliko minuta. Prvo je kod stadiona Bešiktaša eksplodirala autobomba, a zatim se u blizini raznio napadač samoubojica. Među poginulima je 30 policajaca, a još je najmanje 155 osoba ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrt u kojoj su se napadi dogodili nalazi se na “europskoj” obali Istanbula i poznata je po svojim pješačkim ulicama, brojnim muzejima i barovima. Navijači kluba Bešiktaš, bili su pak na glasu kao protivnici Erdoganove vladavine. Pripadnici su njihove navijačke skupine “Carsi” imali značajnu ulogu u masivnim prosvjedima protiv turskog predsjednika Erdogana u lipnju 2013. godine, zbog čega ih je 35 bilo optuženo za “pokušaj državnog udara”, no optužbe su naposlijetku odbačene.

Od ljeta 2015., Turska se našla na meti nekoliko teorirstičkih napada od kojih su za neke odgovornost preuzeli pripadnici takozvane Islamske države, dok su za neke optuženi kurdski separatisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo