posve pokrivene / Studentice u Afganistanu će na fakultet moći samo odjevene u abaju i nikab

Image
Foto: Shutterstock

Kada su posrijedi odvojena predavanja za djevojke i za mladiće, "bit će to komplicirano organizirati s praktičnog stajališta''

5.9.2021.
17:37
Shutterstock
VOYO logo

 Afganistanske studentice morat će biti odjevene u crne abaje (haljine) s nikabom koji im prekriva lice, a nastavu će pohađati u učionicama namijenjenim samo djevojkama u skladu s odredbom koju je izdao novi talibanski režim uoči ponovnog otvaranja privatnih sveučilišta u zemlji.

Studentice koje pohađaju privatna sveučilišta morat će napustiti predavaonice pet minuta prije svojih muških kolega te pričekati u čekaonicama dok oni ne napuste svoje predavaonice, precizira se u uredbi koju je u subotu objavilo ministarstvo visokog obrazovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveučilišta će morati "pronaći profesorice koje će podučavati studentice" ili će smjeti zaposliti "starije muške profesore" čija su moralna načela provjerena, stoji u uredbi.

Kada su talibani na vlast došli prvi put, između 1996. i 2001. godine, studiranje je bilo zabranjeno gotovo svim djevojkama. Bilo je obvezno nošenje burke, koja je u potpunosti prekrivala glavu, lice i tijelo, a mrežicom su bile prekrivene ženine oči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
isto žele i s drugim zemljama /

Talibani: Želimo diplomatsko priznanje i financijsku pomoć Njemačke

Image
isto žele i s drugim zemljama /

Talibani: Želimo diplomatsko priznanje i financijsku pomoć Njemačke

Abaja, koju će morati nositi studentice privatnih sveučilišta široka je i dugačka haljina koja prekriva tijelo. Nikab prekriva lice, a oči ostavlja otkrivenima. 

Međunarodna zajednica najnestrpljivije je iščekivala reakciju talibana kada su posrijedi prava žena. Stanovnicima Afganistana je, kao i međunarodnoj zajednici još uvijek u živom sjećanju brutalnost islamističkog pokreta koji od svog povratka na vlast nastoji pokazati umjerenije lice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su posrijedi odvojena predavanja za djevojke i za mladiće, "bit će to komplicirano organizirati s praktičnog stajališta''.

"Naime, mi nemamo ni dovoljno profesorica niti dovoljno predavaonica da bismo razdvojili djevojke" od mladića, kaže AFP-u jedan sveučilišni profesor koji je želio ostati anoniman. Ipak dodaje da je "činjenica da djevojkama dopuštaju pohađanje nastave i odlazak na predavanja na fakultet sama po sebi prilično značajna i pozitivna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije povratka talibana na vlast afganistanske su studentice mogle pohađati nastavu u mješovitim razredima i prisustvovati predavanjima koja su vodili profesori. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo