NOVI ŠEF AL-Qaide / Stvara se nova mega teroristička organizacija? 'Mač osvete' je brutalniji od bin Ladena: 'Najmanje ga je dirala smrt nedužnih civila'

Image
Foto: AP Images, FBI

Uz Saifa na čelu al-Qaede ta bi se teroristička organizacija mogla zbližiti ili čak i spojiti s Islamskom državom

25.2.2021.
14:30
AP Images, FBI
VOYO logo

Teroristička organizacija al-Qaida koja je pod vodstvom ubijenog Osame bin Ladena izvela smrtonosne napade zrakoplovima na Blizance i druge američke ciljeve ima novog vođu, a podaci obavještajnih službi kažu da je on nemilosrdniji od svojih prethodnika, a sam sebe naziva "Mač osvete", piše Mirror

Novi šef al-Qaida, 60-godišnji bivši egipatski vojni general Saif al-Adel, navodno želi regrutirati bivše borce propale Islamske države i pokrenuti nova krvoprolića po cijelom svijetu. Opisuju ga kao "briljantnog i nemilosrdnog stratega", a navodno je baš on preuzeo vodstvo organizacijom od Aymana Zawahirija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U usporedbi sa Zawahirijem on bi mogao biti mnogo učinkovitiji lider, najmanje jednako učinkovit ili još učinkovitiji od Osame bin Ladena", kazao je jedan britanski stručnjak za terorizam. 

Od Zawahirija već godinama ni traga ni glasa

Egipćanin Zawahiri je došao na čelo al-Qaide nakon ubojstva Osame bin Ladena 2011. godine, ali se već godinama ništa o njemu nije čulo te obavještajni podaci govore da je najvjerojatnije mrtav i da je Saif, koji živi u Iranu, gotovo sigurno novi vođa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski i američki obavještajni agenti već godinama prate njegovo djelovanje i kretanje jer je bio uključen u gotovo sve najveće zločine te terorističke organizacije. Bivši stručnjak FBI-ja za borbu protiv terorizma Ali Soufan pisao je da je Saif "treći emir al-Qaide" s podebljim dosjeom terorističkog djelovanja dužeg od tri desetljeća. 

Image
KRVAVA BOŽJA MISIJA /

'Božićni bombaš' doživotno iza rešetaka

Image
KRVAVA BOŽJA MISIJA /

'Božićni bombaš' doživotno iza rešetaka

Za njim je već dugo godina raspisana nagrada od 10 milijuna dolara, a traži ga se zbog bombaških napada na američka veleposlanstva u Nairobiju i Dar es Salaamu 1998. godine u kojima je ubijeno 224 ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najmanje je bio pogođen smrću nedužnih civila"

Bio je na čelu bin Ladenove osobne "Crne straže" u Afganistanu. Sudeći prema nedavnom izvješću Soufana, a po riječima osobe koja ga je tada poznavala, Saif je "najmanje bio pogođen smrću nedužnih civila". On je bin Ladena upoznao s osnivačem Islamske države Abu Musabom al-Zarqawijem i organizatorom napada na SAD 11. rujna Khaledom Sheikhom Mohammedom i bio je uključen na napad na američki helikopter Black Hawk 1993. godine u Somaliji. 

"Njegov ugled u pokretu kao i veliko vojno iskustvo i iskustvo u planiranju terorističkih napada čini ga potencijalno opasnim emirom", napisao je Soufan. Saif može udružiti svoje snage s Islamskom državom i učvrstiti al-Qaidine veze s Iranom i afganistanskim talibanima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo je vjerojatno on novi lider zbog velikog poštovanja koje ima u al-Qaedi, ali i zbog poštovanja koje ima među borcima Islamske države", rekao je britanski stručnjak za terorizam Richard Kemp, kojemu je u dvijetisućitima bio posao pratiti Saifovo djelovanje. 

Spajanje s Islamskom državom

"Ne samo da može biti novi vođa al-Qaide nego bi mogao uključiti borce Islamske države u nju ili na neki drugi način spojiti te dvije organizacije", kaže Kemp i naglašava da je i dosad bilo suradnje među dvije terorističke organizacije, ali da bi se, uz Saifa kao vođu, to moglo dići na višu razinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je inteligentan, razmišlja strateški, a al-Qaida je bila u padu pod Zawahirijem. Problem je bio u vodstvu i on može unijeti novu energiju u pokret. Može učiniti al-Qaidu mnogo učinkovitijom organizacijom nego što je bila posljednjih godina", kaže Kemp i dodao kako bi Saif mogao vratiti fokus na organizaciju u Europi i SAD-a, kao i da će tražiti potporu Irana. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo