NOVA EPIDEMIJA? / Sve više slučajeva majmunskih boginja u svijetu. O čemu je riječ?

Image
Foto: TessaRDavis/Twitter

Majmunske boginje mogu izgledati slično kao i vodene kozice, a dijagnoza se utvrđuje testiranjem uzorka iz mjehurića na koži na DNK virus

20.5.2022.
11:27
TessaRDavis/Twitter
VOYO logo

Od 6. svibnja kada je Velika Britanija prva prijavila pojavu majmunskih boginja, sve je veći broj zemalja koje čine isto. Naime, osim slučajeva zabilježenih u Italiji, Portugalu, Švedskoj i Španjolskoj, jučer je kanadska služba za javno zdravstvo potvrdila dva slučaja zaraze. Istražuju ih još 17, a bolest uzorkovana ovim virusom pojavila se i u Australiji.

Riječ je o bolesti koju uzrokuje istoimeni virus. Pojavljuje se kod određenih životinja, ali može prijeći i na ljude. Majmunske boginje karakterizira groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi i osjećaj umora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Izvanredni sastanak /

Šef WHO za Europu o majmunskim boginjama: 'Zabrinjava što će biti ljeti.' Slučajevi u EU su usto neobični

Image
Izvanredni sastanak /

Šef WHO za Europu o majmunskim boginjama: 'Zabrinjava što će biti ljeti.' Slučajevi u EU su usto neobični

Slijedi osip koji na koži stvara mjehuriće i kraste, a otprilike 10 dana je potrebno da se pojave prvi simptomi koji obično traju od dva do četiri tjedna.

Bolest se prenosi ugrizom ili ogrebotinom zaražene životinje kao i tjelesnim tekućinama, zaraženim predmetima ili vrlo bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, objavljeno je na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majmunske boginje mogu izgledati slično kao i vodene kozice, a dijagnoza se obično utvrđuje testiranjem uzorka iz mjehurića ili kraste na koži na DNK virus majmunskih boginja. Bolest je prvi put otkrivena 1958. godine među laboratorijskim majmunima, a prvi slučajevi među ljudima 12 godina kasnije u Demokratskoj Republici Kongo.

"U afričkim zemljama stopa umiranja među zaraženima od ove bolesti može biti između 1 posto i 15 posto, s većim rizikom među najmlađima, ali te brojke ne bi trebale biti primjenjive na razvijene zemlje, gdje bi rezultati liječenja trebali biti znatno bolji. Znači, načelno se ne očekuje visoka smrtnost u razvijenim zemljama, iako treba uvijek zadržati određen oprez, dok ne doznamo o čemu se točno ovdje radi, jer ne vjerujem da je itko očekivao ovu epidemiju u zemljama zapada", objasnio je znanstvenik Igor Rudan u objavi na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo protiv velikih boginja, dodao je Rudan, može se primijeniti unutar četiri dana nakon izloženosti zaraženoj osobi, a ako se cjepivo primjeni između četvrtog i četrnaestog dana nakon izlaganja, može smanjiti simptome, ali ne ih i u potpunosti spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo