jasno i glasno / Švedski parlamentarni odbor: 'Vlada nije uspjela u postupanju s pandemijom'

Image
Foto: AP Images

Potvrđeno je da je do 26. svibnja nešto više od milijun Šveđana preboljelo covid-19, a oko 14.500 ih je umrlo

3.6.2021.
16:06
AP Images
VOYO logo

Švedska manjinska vlada lijevog centra nije uspjela u nekoliko aspekata svog postupanja s pandemijom covida-19, ustvrdio je u četvrtak parlamentarni odbor za ustav.

Vlada je sporo uspostavila sustav testiranja i praćenja kontakata, nije uspjela zaštititi starije osobe, a nedostajalo je jasnih linija odgovornosti između državnih i lokalnih vlasti, ustvrdio je odbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor nije komentirao kontroverznu švedsku strategiju zabrane zatvaranja.

"Jasno je ... Švedska prije (pandemije) nije bila dovoljno pripremljena i možemo učiti iz mnogih utvrđenih neuspjeha", rekao je Hans Ekstrom, zamjenik predsjednika odbora i socijaldemokratski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska je bila izdvojena u svojoj borbi protiv pandemije i odlučila se protiv zatvaranja, umjesto da se oslanja na uglavnom voluntarističke mjere. U toj je zemlji broj umrlih bio je veći od onog kod nordijskih susjeda, ali niži nego u većini europskih zemalja koje su se odlučile za zatvaranje.

Odbor je rekao da je vlada trebala brže uspostaviti okvir za testiranje i praćenje kontakata, brže izraditi zakon koji joj daje šire ovlasti za suočavanje s krizom i brže izolirati domove za starije osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladin odgovor nije bio dovoljan", rekla je predsjednica odbora Karin Enstrom, iz oporbene Umjerene stranke. "Starije osobe bile su posebno ranjive ... i ... vlada je trebala djelovati snažnije".

Vlada koju su vodili socijaldemokrati već je prihvatila zaključke da nije učinila dovoljno da zaštiti starije stanovnike u domovima za njegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđeno je da je do 26. svibnja nešto više od milijun Šveđana preboljelo covid-19, a oko 14.500 ih je umrlo.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo