Strahovit napad / Svijet zgrožen napadom kemijskim oružjem u Siriji: tko je kriv?

Zapad za napad optužuje sirijski režim, a Rusija krivi pobunjenike pa je zajednička rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti već dovedena u pitanje.

5.4.2017.
19:05
VOYO logo

Svijet je zgrožen napadom kemijskim oružjem na sjeverozapadu Sirije u kojem je, prema posljednjim podacima, poginulo 70-ak civila, među kojima i brojna djeca. 

Još se traži jasan odgovor tko je kriv. Dok sirijska vojska odbacuje optužbe da su koristili kemijsko oružje, Zapad upravo režim smatra odgovornim i traži globalnu reakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Kemijski napad u Siriji: 72 žrtve, nacrt rezolucije pred VS-om 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Kemijski napad u Siriji: Bijela kuća krivi Asadov režim za napade

"Upotreba kemijskog oružja od strane bilo koga, bilo gdje mora odmah prestati", izjavila je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko ministarstvo obrane, glavni saveznik vlade u Damasku, iznijelo je svoju verziju događaja.

"Sirijsko zrakoplovstvo napalo je veliko terorističko skladište streljiva u istočnom dijelu grada. Na tom su području bile radionice za izradu kemijskog oružja", kazao je Igor Konošenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je već najavila da joj je neprihvatljiv nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti koji upire prst krivnje u Bašara al-Assada.

"Ovdje je zaista potrebna nepristrana istraga na terenu, kako bi se moglo procijeniti tko je odgovoran za puštanje te kemijske tvari", izjavila je Lama Fakih, zamjenica ravnatelja Human Rights Watcha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokolj je osudio i papa uz poziv na odgovornost na svim razinama.

"Molim se za žrtve i njihove obitelji i pozivam da se osvijeste svi oni koji snose političku odgovornost na lokalnoj i međunarodnoj razini kako bi se prekinula ta tragedija", kazao je papa Franjo, poglavar Katoličke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz UN poručuju da je upotreba kemijskog oružja ratni zločin i da je najvažnije da počinitelji takvih napada za njih odgovaraju. No, ako tako ne bude, u ratu u Siriji, nažalost, ne bi bilo prvi put.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo