INCIDENT NA KOSOVU / Thaci i ROSU napustili Gazivode, Vulović ga upozorio: 'Ako sljedeći put dođe, neće izaći'

Image
Foto: president-ksgov.net

Thaci je rekao novinarima kako je u pitanju rutinska posjeta jezeru Gazivode

29.9.2018.
16:58
president-ksgov.net
VOYO logo

Kosovski predsjednik Hashim Thaci boravio je u subotu oko petnaestak minuta kod brane na jezeru Gazivode, na granici Srbije i Kosova, odakle je potom otišao u pratnji kosovske policije, javlja agencija Beta.

Thaci je rekao novinarima kako je u pitanju rutinska posjeta jezeru Gazivode, jer on, kako je rekao, voli obilaziti ljepote Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je danas imao čast prošetati po sjeveru Kosova, čamcem obići jezero Gazivode i istaknuo kako je to dio teritorija Republike Kosovo.

Posebne emocije

U obraćanju medijima na jezeru kosovski predsjednik je rekao kako je prilikom posjete imao posebne emocije obilazeći ovaj dio Kosova. On je kazao kako rukovodstvo države i on osobno kao predsjednik rade za novo, euroatlantsko, multietničko Kosovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sreo sam se s nekim lokalnim Srbima s kojima sam u prijateljskom i srdačnom razgovoru popio kavu. Ja služim svim građanima Kosova“, rekao je Tachi.

Zajedno sa Thacijem u posjeti jezeru Gazivode i prelazu Brnjak su bili ministar finansija Bedri Hamza, direktor Kosovske obavještajne agencije Spend Ahmeti i direktor Kosovske policije Rashit Xhalaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić će se obratiti javnosti

Agencija Beta saznaje kako su se svi pripadnici ROSU povukli sa sjevera Kosova i vratili u svoje baze kada je Thaci završio posjet.

Oko Centra za sport i kulturu u Zubinom Potoku i oko brane i objekta na brani Gazivode nema više ni pripadnika ROSU ni pripadnika kosovske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se povodom situacije na Gazivodama obratiti javnosti u 21 sati. Vučić je uputio prosvjednu notu šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Vulović: Ako Thaci sljedeći put dođe, neće moći izaći

Predsjednik općine Zubin Potok Stevan Vulović izjavio je da će, ako predsjednik Kosova sljedeći put dođe nenajavljen na sjever Kosova i Metohije, "moći ući", ali da mu obećava "da sigurno neće moći izaći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vulović je ocijenio da je dolazak Thacija na branu Gazivode "klasična provokacija", da očekuju, kao i uvijek dosad oštru reakciju Srbije i da su "učinili ono što je država od njih tražila u interesu opstanka našeg naroda i mira". 

Vulović je povodom današnjih događaja na jezeru Gazivode naveo da su predstavnici Srba iznenađeni, jer nisu vjerovali da Thaci neće ispoštovati "ni jednu odluku i nijedan dogovor međunarodne zajednice i našeg pregovaračkog tima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjeli smo uz velike napore sačuvati mir, iako je eskalacija nasilja bila nadohvat ruke... Na svu sreću nije bilo incidenata, jer da jest, narod bi reagirao i sigurno bi došlo do krvoprolića", rekao je Vulović i dodao da su "cijevi (ROSU) svo vrijeme bile uperene u prolaznike u blizini jezera Gazivode". 

Prema njegovim rečima, kretanje u tom dijelu Ibarskog Kolašina je bilo ograničeno tijekom Thacijevog posjeta. U izjavi za medije Vulović je Thacija nazivao pogrdnim riječima "smradom", "bitangom" i "zločincem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo