Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
mogućnost prijetnje

Tillerson optužio Iran za 'alarmantne provokacije' dok SAD revidira svoju politiku

Američki državni tajnik Rex Tillerson optužio je Iran za 'alarmantne provokacije' kojima je cilj destabilizirati države na Bliskom istoku

Image

Rex Tillerson

Foto: AP Images
Vijesti.hr/Hina/ 20.4.2017. u 9:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američki državni tajnik Rex Tillerson optužio je Iran za "alarmantne provokacije" kojima je cilj destabilizirati države na Bliskom istoku u trenutku dok američka administracija razmatra mogućnosti promjene svoje politike prema Teheranu.

Tillerson je rekao novinarima da revizija politike, koju je najavio u utorak, neće samo razmatrati poštuje li Teheran sporazum iz 2015. o iranskom nuklearnom programu, nego i njegovo ponašanje u regiji za koje tvrdi da šteti američkim interesima u Siriji, Iraku, Jemenu i Libanonu.

Njegove oštre riječi podudaraju se s izjavama američkoga ministra obrane Jima Mattisa, koji je tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji u srijedu rekao da će se iranski destabilizirajući utjecaj morati nadvladati kako bi se prekinuo sukob u Jemenu.

Predsjednik Trump zatražio je da se procijeni je li ukidanje sankcija vezano uz nuklearni sporazum bilo "ključno za nacionalne interese SAD-a", rekao je Tillerson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Premda nema naznaka da bi Trumpova administracija mogla odustati od sporazuma, Tillerson je dvaput upozorio da bi Teheran, ne bude li pod nadzorom, mogao postati prijetnja poput Sjeverne Koreje, koja je isto tako pod pritiskom zbog svojih nuklearnih ambicija.

U pismu predsjedniku američkoga Zastupničkog doma Paulu Ryanu, Tillerson je naveo da Iran ispunjava svoje obveze u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, ali da postoji zabrinutost zbog uloge Teherana u pružanju potpore terorizmu.

Upravo se čita

Image
želi smanjiti euforiju

Ugledni arhitekt nije oduševljen Pelješkim mostom: 'Čeka se nekretninski bum i bezočno betoniranje'

"Sveobuhvatna politika prema Iranu zahtijeva rješavanje svih prijetnja koje predstavlja Iran, a očito je da ih ima mnogo", rekao je Tillerson novinarima u State Departmentu.

Sporazum iz 2015. između Irana i šest svjetskih sila, rekao je Tillerson, "nije ostvario cilj da Iran ne bude nuklearna sila te da Teheran samo odgađa svoj cilj da to postane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iran još nije komentirao reviziju Trumpove administracije, ali je iranski vođa ajatolah Hamnei u studenome upozorio da će Teheran uzvratiti, prekrši li SAD nuklearni sporazum.

Tillerson je dodao da je jedna pogreška u sastavljanju sporazuma bila to što su zanemarene sve ostale ozbiljne prijetnje koje Iran predstavlja izvan svojega nuklearnog programa.

"Zato Iran moramo promatrati na sveobuhvatan način u kontekstu prijetnje koju predstavlja na svim područjima u regiji i svijetu", izjavio je.

"Ovaj sporazum predstavlja isti manjkav pristup iz prošlosti koji nas je doveo do prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja", rekao je Tillerson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nuklearni sporazum, o kojemu se pregovaralo u vrijeme administracije Baracka Obame, ograničio je iranski nuklearni program u zamjenu za prekidanje ekonomskih sankcija nametnutih Iranu.

Novi test Trumpova ponašanja prema nuklearnom sporazumu bit će u svibnju kada će morati odlučiti hoće li produžiti ukidanje sankcija za Iran koje je potpisao Obama.

Tijekom predsjedničke kampanje Trump je sporazum nazvao "najgorim ikad postignutim sporazumom" te je rekao da će ga revidirati čim stupi na dužnost.

Šefica europske diplomacije Frederica Mogherini prošloga je mjeseca nakon sastanaka s višim dužnosnicima Trumpove administracije rekla kako je uvjerena da će SAD u potpunosti primjenjivati sporazum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/Hina/ 20.4.2017. u 9:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
sahranjeni su

Očajni djed dječaka ubijenih u Cetinju: 'Svima je pucao u glavu. Da nam je bar jedno dijete ostavio'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba