teroristički napad / Tko je napadač koji je šokirao Francusku? U zemlju došao ilegalno, imao je iskaznicu Crvenog križa

Image
Foto: AP Images

Aouissaoui je stigao na talijanski otok Lampeduza, a potom u Bari odakle je ilegalno otputovao u Francusku.

30.10.2020.
8:55
AP Images
VOYO logo

Čovjek koji je u četvrtak ubio troje ljudi nožem u crkvi u Nici identificiran je kao Brahim Aouissaoui, 21-godišnji migrant iz Tunisa, prenosi Guardian.

Aouissaoui je stigao na talijanski otok Lampeduza krajem rujna kad su ga talijanske vlasti po dolasku poslale u karantenu zbog koronavirusa. Nakon toga su ga pustili uz naredbu da napusti talijanski teritorij. U Francusku je došao početkom listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuske vlasti izjavile su da Aouissaoui kod sebe nije imao osobne dokumente u trenutku kad ga je policija ranila, ali je zato imao iskaznicu talijanskog Crvenog križa. Za vrijeme boravka u Francuskoj, Aouissaoui nije tražio politički azil.

Image
Na virtualnom samitu /

Čelnici članica EU-a oštro osudili terorističke napade u Francuskoj, pozivaju na međureligijski dijalog

Image
Na virtualnom samitu /

Čelnici članica EU-a oštro osudili terorističke napade u Francuskoj, pozivaju na međureligijski dijalog

Tužitelji na Siciliji potvrdili su za Guardian da je Aouissaoui došao na Lampeduzu 20. rujna, proveo 14 dana u karanteni te je nakon toga 9. listopada prebačen u talijanski grad i luku Bari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom kada dođu u Italiju, od migranata se zahtijeva da napuste zemlju unutar sedam dana. Aouissaoui je dobio takvu naredbu, ali poput mnogih drugih, ilegalno je otputovao u Francusku.

Prema sudskim informacijama, ''trenutna i najvjerojatnija hipoteza'' jest da je Aouissaoui doputovao na Lampeduzu malim brodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvješću Europola ranije ove godine, nema znakova da terorističke organizacije sistematski koriste ''nezakonite migracije'' kao taktiku za izvođenje napada.

Međutim, Vijeće stručnjaka UN-a, piše Guardian, reklo je da je uhićenje devetorice Sirijaca, Egipćanina i Turaka na Cipru u svibnju ove godine koji su povezani ili s ISIS-om ili Al-Qaedom, znak da bi teroristi mogli koristiti rute ilegalnih migranata kako bi došli u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini izjavio je da ako se potvrde navodi da je Aouissaoui bio u Lampeduzi, da bi sadašnja ministrica Luciana Lamorgese trebala podnijeti ostavku.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo