NAJBOLJI ILI NAJGORI? / Tko je Novak? Direkt sa sportašima, analitičarima i nutricionistima o ikoni tenisa, Ćiro: 'Volim ga zbog osobite klase'

U ponedjeljak otvara Australian open, naravno ako ga usred meča ne deportiraju jer slučaj Đoković još nije zaključen

13.1.2022.
22:47
VOYO logo

I prije cijele zbrke oko Australian Opena, cijepljenja i viza, temperamentni Srbin u teniskom je svijetu bio skandal. Kao nekoć Goran Ivanišević, on se u pristojnom i finom sportu gdje publika pristojno šuti stišanih mobitela raspravlja sa sucima, psuje publiku, viče, razbija rekete. On nije hladan i dosadan kao Roger Federer, on ima osjećaje.

On je vjerojatno najbolji tenisač u povijesti, ali vjerojatno i prvi toliko uspješan sportaš koji ne jede meso. Piše bezglutenske kuharice, posjećuje kontroverzne piramide sunca, i uspio je što nije nitko nikad - ujediniti srpske nacionaliste i hrvatsku desnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebao je igrati, pa nije trebao, a sada je favorit na kladionicama. U ponedjeljak otvara Australian open, naravno ako ga usred meča ne deportiraju jer slučaj Đoković još nije zaključen. S vizom ili bez nje prvi antivakser svijeta još je tu i bit će dok svoje mišljenje ne iznese migracijski ministar. Istraga se nastavlja jer Nole je lagao australskim vlastima, nije ispravno ispunio dokumentaciju za vizu i sad mu prijeti 5 godina zatvora. A on trenira.

Image
još nema odluke o deportaciji /

Meč 'Đoković - australska Vlada' nije ušao u finale, ali je održan ždrijeb Australian Opena: Australcima je već dosta svega

Image
još nema odluke o deportaciji /

Meč 'Đoković - australska Vlada' nije ušao u finale, ali je održan ždrijeb Australian Opena: Australcima je već dosta svega


"Većini Australaca ne sviđa se ideja da pojedinac, bilo da je tenisač, španjolski kralj ili engleska kraljica, može doći ovamo pod drukčijim uvjetima nego svi ostali", tvrdi Barnaby Joyce, potpredsjednik australske Vlade.

Hodao je zaražen među djecom, bio na fotosessionu, odradio intervju, ali nema veze, za mnoge je junak. Ne misli tako novinar Daily Maila. Nije on nikakav borac za pravdu pa ni junak, on je prijetnja, napisao je Martin Samuel. Vrhunski rezultati ne opravdavaju ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski reprezentativac, Goran Šprem govori: "Način na koji se sve to odvilo kao da je malo iscenirao, kao da je htio napraviti nešto da bi pokazao je veći od nekakvih pravila i pitanje je kako će sve ovo završiti".


Izgleda smireno, staloženo, ali nije uvijek takav. Kad mu nije išlo znao je razbijati rekete, psovati protivnike, trenera, pa i suce. Na terenu ima izljeve bijesa, a u privatnom životu meditira. Na putovanja s njim ide guru, Novak grli drveće, a povremeno komunicira s hranom i vodom. Mističnu energiju osjetio je u Visokom kada je posjetio Bosanske piramide.

"On nema nešto u sebi napuhano. Ali ima tih svojih mušica. Nekima je to simpatično, nekima je to bezveze. Vjerojatno da bi se uspijevalo na toj top top razini moraš malo biti udaren u glavu", smatra sportski analitičar Ivan Ivković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A on je top, slažu se sportski stručnjaci. Za to je zaslužan i njegov otac. Usporedio je Novaka s Isusom, nazvao ga simbolom slobode, organizirao je prosvjede protiv australske vlade. Svaki teniski tata je strastven na svoj način, ali Srđan Doković možda je i najstrastveniji.


"Jedan moj prijatelj je rekao kakav mu je tata on je još dobro ispao. Individualni sport, za razliku od ekipnog sporta uvijek se nekako naslanja na pomalo fanatične roditelje. Nije primjer Novaka Đokovića jedini, pogotovo u tenisu. Imali smo primjer Martine Hingrid čija je majka bila fanatična", dodaje Ivković. 

Otac je fanatičan, a Novak new age. Celijakija mu je navodno dijagnosticirana tako što je kruh stavio na trbuh, jednu ruku ispružio i shvatio da je slabija i da je alergičan. Ne jede gluten, ne jede meso, i najbolji je.

Nutricionist Nenad Bratković kaže kako to nije ništa neobično. "Ako netko ima što poštedniju prehranu, konkretno u veganskoj prehrani, gluten može biti važan izvor bjelančevina ali ne jedini. Ali moramo biti precizni u iščitavanju nečije prehrane", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Mnogo je kontroverzi koje se vežu uz Novaka Đokovića, ali za mnoge, pa i za legendarnog Ćiru, on je najbolji od najboljih.

Bivši izbornik nogometne reprezentacije, Ćiro Blažević navodi kako je Đoković jedan od najvećih sportaša svijeta. "Kao čovjek je izuzetan, savremen, civiliziran, jedan čovjek s osobitom klasom. Ima toliko vrlina da je logično da sam ga i ja zavolio", rekao je. 

Zadnjih su ga nekoliko dana naglo zavoljele stotine tisuća ljudi. Đoletov Instagram gori, dok Australci odlučuju. A ako osvoji turnir, svoj 21. Grand Slam, i službeno će postati najbolji od najboljih.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo