Hrvatska se spominje 8 tisuća puta / Tko je pravi vlasnik lošinjske Jadranke i zašto se u najvećem razotkrivanju moćnika dosad spominje sin ministra Fuchsa

Ovo je tek početak razotkrivanja stotina svjetskih moćnika koji preko off shore računa skrivaju vlasništvo svoje imovine i izbjegavaju plaćanje poreza u svojim državama.

4.10.2021.
18:50
VOYO logo

Najveće otkrivanje tajnih dokumenata u povijesti donosi objava takozvanih Pandorinih dokumenata. 600 istraživačkih novinara diljem svijeta u gotovo 12 milijuna prikupljenih dosjea otkriva koliko i gdje tajnog bogatstva skrivaju stotine svjetskih vođa, milijardera i slavnih osoba.

Među njima i iz Hrvatske koja se spominje gotovo 8 tisuća puta. Luksuzni hoteli društva Jadranka s Malog Lošinja nisu u vlasništvu ruskih poduzetnika, kako se nagađalo, nego ruskih rezidenata, a zapravo Hrvata - otkrivaju Pandorini papiri zbog kojih se danas trese na stotine moćnika diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkrili smo tko zapravo stoji iza preuzimanja Jadranke 2013. g, da se radi o članovima obitelji Mihaela Perenčevića i njegovog poslovnog suradnika Krešimira Filipovića i nadalje proučavajući dokumente, njih više od 1500 uspjeli smo shvatiti kako je novac išao iz ruske tvrtke Velesstroy koja je u 99 postotnom vlasništvu i pod kontrolom Mihaela Perenčevića preko niza tvrtki do Jadranke u Malom Lošinju, a sve to uz pomoć trusta čije je sjedište u Hong Kongu", rekla je Mašenjka Bačić, zamjenica glavne urednice portala Oštro.

Na naš upit, Jadranka d.d. odbacuje sve insinuacije o nezakonitom poslovanju: Jadranka d.d. transparentno je objavila podatke o vlasništvu u svim relevantnim registrima, uključujući i nedavno osnovani Registar stvarnih vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nisu demantirali tvrdnju iz Pandorinih papira da je požar u restoranu jednog od hotela iskorišten za prijenos 3, 1 milijun eura dividende od ruske tvrtke Velesstroy u Jadranku.

Računi iz poreznih oaza diljem svijeta - ruskog predsjednika Vladimira Putina povezuju sa skrivenom imovinom u Monaku, od kojih je najmanje jedna u vlasništvu njegove bliske prijateljice Svetlane Krivonogih, navodno teške 100 milijuna dolara, što uključuje luksuzne stanove u Sankt Petersburgu i Moskvi te jahtu, no Kremlj je to već demantirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što upada u oči je to što ovi dokumenti pokazuju da je zemlja koja ima najviše međunarodnih računa SAD", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruske vlade.

Bivši britanski premijer Tony Blair i supruga prema papirima su zatajili 312.000 funti poreza pri kupnji kuće od 6,45 milijuna funti, a Češki premijer Andrej Babiš koji u nedjelju izlazi na izbore sumnjiči se da je sakrio vlasništvo nad luksuznim imanjem na francuskoj rivijeri vrijedno 22 milijuna dolara. Novinari su ga ulovili pred ulazak na izbornu debatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedniče što kazete na optužbe iz Pandorinih papira?
Jako dobar "tajming", savršen!

Da imaju račune u poreznim oazama tvrdi se i za pjevačicu Shakiru, manekenku Claudiju Schiffer, Jordanskog kralja Abdulaha 2., ali i crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, te Vučićevog ministra financija Siniše Malog.
U moćnom društvu našao se i Rikard Fuchs, sin najbogatijeg Plenkovićeva ministra Radovana. Rikard nam je šali rekao da mu društvo imponira, no da tvrtka koju je kratkotrajno imao nema veze s hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radilo se o preuzimanju jednog trgovačkog centra u Amsterdamu koju je trebala kupiti američka tvrtka. Mi smo tu bili manjinski partner. Račun tvrtke nikada nije aktiviran, niti je bilo ikakvih poslovnih aktivnosti, pa je tvrtka ugašena početkom 2020. godine.

Na svim ovim slučajevima radio je međunarodni konzorcij 600 istraživačkih novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planiramo još nekoliko mjeseci sigurno ovim se baviti, jer kao što smo već objavili jako je puno dokumenata koji se tiču Hrvatske, mi smo ih već sve prošli, ali trebamo u neke stvari dublje zagaziti, rekla  je Bačić. Jer ovo je tek početak razotkrivanja stotina svjetskih moćnika koji preko off shore računa skrivaju vlasništvo svoje imovine i izbjegavaju plaćanje poreza u svojim državama.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo