DRAMATIČNE SNIMKE IZ EUROPE / Toplinski val uzima svoj danak. 'Ovakve sam požare do sad viđala samo na televiziji...'

Teška noć za vatrogasce, a ni dan ne donosi bolje prizore

20.7.2022.
19:45
VOYO logo

Dramatične snimke požara stižu iz Grčke. Dvadesetak kilometara od Atene građani su evakuirani, kao iz djeca iz bolnice.

Za vatrogasce u predgrađu Atene noć je bila teška, a dan ne donosi bolje prizore. "Službe se pokušavaju boriti s požarom iz zraka, ali vjetrovi su jako snažni…", objašnjava Grigoris Karagiannis, bivši zamjenik gradonačelnika Pallina u Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotinu vatrogasaca uz više od 20 vozila i 16 kanadera i helikoptera bori se s velikim požarom u blizini grčke prijestolnice. U pomoć su stigli i vatrogasci iz Rumunjske, a u gašenju pomažu i volonteri.

"Ovo je jedan od najgorih požara. Zahvaćeno je veliko područje, a pušu jaki vjetrovi, strme su padine i krajolik je raznolik. Ima puno zapaljivog materijala i neodržavanog zemljišta", kazuje Fotis Hatzifotis, dobrovoljni vatrogasac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine građana evakuirano je 9 naselja u okolici glavnog grada, pa i dječja bolnica.

"Velika je materijalna šteta. Velik je broj građana ostao bez krova nad glavom i za njih trenutačno vlada pokušava naći alternativni smještaj", objašnjava hrvatski veleposlanik u Grčkoj, Aleksandar Sunko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako nema hrvatskih građana koji su pod neposrednom opasnošću, a niti jedan hrvatski državljanin se u vezi s ovim problemom nije javio veleposlanstvu.

Image
u grčkoj /

Katastrofa kod Atene! Ogroman požar guta sve pred sobom, izgorjele kuće, evakuirana bolnica

Image
u grčkoj /

Katastrofa kod Atene! Ogroman požar guta sve pred sobom, izgorjele kuće, evakuirana bolnica

A požar je progutao i kuće u Londonu uslijed jučerašnjeg najtoplijeg zabilježenog dana u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo su vatrogasci imali najviše posla od Drugog svjetskog rata. Uslijed rekordne temperature od 40 Celzijevih stupnjeva izbili su požari, a onaj u istočnom dijelu britanskog glavnog grada kuće je pretvorio u pepeo. Proglašeno je izvanredno stanje.

"Ovakve sam požare do sad viđala samo na televiziji. Ni u najluđim snovima nisam mogla pomisliti da bi se takvo što moglo dogoditi nama. Bila sam prestrašena", govori Blessing Egwame iz Londona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjeverozapadu Španjolske vatra se približila rezidencijalnim područjima, a gori i u dijelovima Francuske. Strašni su prizori s jugozapada zemlje gdje je do temelja izgorio kamp.

Evakuaciju stanovništva i eksploziju plinskih spremnika prouzročili su i šumski požari u Toskani. Zbog rastućih temperatura gori nekoliko dijelova Italije. U Monfalconeu - obveza nošenja maski na otvorenom i preporuka svima - ne izlazite iz kuća - osim ako baš ne morate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okolici Trsta požari izmiču kontroli. Grad je ostao izoliran, a mogli bi ostati i bez struje…

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo