turbulentan tjedan / Totalni kaos u Americi uoči predsjedničkih izbora: Korona bijesni, ali glavna tema u državi je - rasizam

63 dana su do izbora, gotovo sve relevantne ankete pokazuju da Biden ima veliku prednost pred Trumpom

27.8.2020.
22:25
VOYO logo

Iako daleko prednjače i po broju zaraženih i po broju umrlih od koronavirusa, cijelog je tjedna u Americi opet glavna tema - rasizam.

Sve je počelo u nedjelju kada su 29-godišnjeg crnca Jacoba Blakea u gradu Kenosha u Wisconsinu policajci prilikom privođenja sedam puta pištoljem upucali u leđa, pred očima njegove djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i u slučaju Georgea Floyda, snimka incidenta munjevito se proširila i ponovno razbuktala prosvjede protiv policijske brutalnosti, do te mjere da se sinoć dogodilo dosad nezabilježeno, NBA igrači jednoglasno su odlučili bojkotirati utakmice, tražeći time pravdu i privođenje policajaca koji su zasad samo privremeno udaljeni s dužnosti.

Istodobno, na predizbornoj konvenciji republikanaca, na kojoj su glavne zvijezde članovi obitelji Donalda Trumpa antirasističke prosvjednike naziva se divljacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez ijednog hica upozorenja, policajac mu je u leđa ispalio sedam metaka, pred očima njegova tri sinčića koji su sjedili na stražnjem sjedalu. Otac im je preživio, ali je paraliziran, vjerojatno više nikad neće ustati.

Image
otkrili ime policajca koji je pucao /

U SAD-u ponovno bijes zbog rasizma i policijskog nasilja: Vlasti kažu da je Jacob Blake imao nož u autu

Image
otkrili ime policajca koji je pucao /

U SAD-u ponovno bijes zbog rasizma i policijskog nasilja: Vlasti kažu da je Jacob Blake imao nož u autu

Očekivano, čim je snimka objavljena, na ulice su odmah izišli bijesni prosvjednici. Masovna dnevna mirna okupljanja navečer prerastaju u kaos, već ogorčeni zbog ranijih slučajeva policijskog nasilja, dio prosvjednika palio je automobile i trgovine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda su se na ulicama pojavili naoružani bijelci, civili koji se predstavljaju kao parapolicija koja čuva red. Među njima i jedan 17-godišnjak koji, kako se vidi na jednoj snimci, puca u gomilu, a potom stoji kraj policije koja ga, iako je naoružan, ali je bijel, pušta na miru. Uhićen je tek kasnije pod optužbom da je ubio dvoje prosvjednika. Osjećaje crnačke zajednice u Americi ovih dana sažela je sestra Jacoba Blakea.

"Nisam tužna, nije mi žao, bijesna sam i umorna. Nisam plakala niti jednom. Prestala sam plakati prije više godina. Nijema sam. Godinama gledam policiju kako ubija ljude koji izgledaju poput mene", rekla je Letetra Widman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U takvoj situaciji, sinoć se dogodila situacija nezabilježena u američkom profesionalnom sportu. Košarkaši Milwaukee Bucksa odlučili su bojkotirati svoju play-off utakmicu, u čemu su ih odmah slijedili igrači svih ostalih momčadi koje su trebale igrati. Odluku su donijeli bez znanja vlasnika kluba i same lige, ali su ih u njoj svi podržali.

Igrači su se na kraju dogovorili da će se s utakmicama nastaviti u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok se sve to događa, američki predsjednik i njegovi republikanci fokusirani su sami na sebe. Jacoba Blakea ne spominje se na republikanskoj predizbornoj konvenciji, a sve prosvjednike proglašava se divljacima. Glavne zvijezde su Trumpova obitelj, sin Eric, pa kći Tammy, pa supruga Melania, ali nitko energičniji nego njegov sin Donald mlađi i njegova euforična djevojka, zvijezda Trumpu omiljenog Fox Newsa.

Večeras svoje obraćanje ima Donald Trump. Demokrati su pak svoju predizbornu konvenciju završili još prošlog tjedna. Za razliku od Trumpa koji ime Jacoba Blakea još nije ni spomenuo, Joe Biden razgovarao je s njegovom obitelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam im da pravda mora biti i bit će učinjena. Znate, naša su srca s njegovom obitelji, posebno njegovom djecom. Grozno je što su vidjeli kako pucaju u njihova oca, kao što je gledala Giana Floyd. Pitaju se zašto? Zašto, tatice? Stavite se u cipele svakog crnog oca i crne majke u ovoj zemlji i zapitajte se, je li ovo Amerika kakva želimo da bude? Je li ovo zemlja kakva trebamo biti?", kazao je Biden.

63 dana su do izbora, gotovo sve relevantne ankete pokazuju da Joe Biden ima veliku prednost pred Trumpom. Amerika bi tako, umjesto predsjednika koji je kritizran da je u svemu što je radio u protekle tri i pol godine prvenstveno mislio na sebe, mogla dobiti predsjednika koji, obećava da će misliti i na druge. Ljestvica je postavljena prilično nisko. A s problemom sistemskog rasizma u zemlji, vlast se tek treba početi ozbiljno baviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo