nezapamćena tragedija / Tragedija na utakmici u Indoneziji, poginulo najmanje 125 ljudi: 'Neki su zgaženi, neki su pali, a neke su udarali'

Panika je nastala nakon suzavca

2.10.2022.
22:00
VOYO logo

Tragedija na nogometnoj utakmici u Indoneziji. U jednoj od najgorih nesreća na sportskim terenima ikad poginulo je najmanje 125 ljudi, a oko 180 ih je ozlijeđeno. Navijači poražene momčadi upali su na teren i počeli divljati, nakon čega je policija ispalila suzavac što je izazvalo stampedo, paniku i gušenje.

Divljačko ponašanje, međusobno premlaćivanje i uništavanje automobila. Potaknuti porazom nogometnog kluba Arema iz indonezijskog grada Malang, tri tisuće huligana nije stajalo ni pred čime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok policija nije ispalila suzavac. Tada je nastao stampedo koji je huliganski okršaj pretvorio u jednu od najgorih nesreća na stadionima ikad. Živote je izgubilo 125 ljudi, a još 180 ih je ozlijeđeno.

"Neki su zgaženi, neki su pali, a neke su i udarali", kazao je Rian Dwi Cahyono, žrtva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Panika je nastala nakon suzavca. Policija se našla pred valom kritika zbog korištenja suzavca, koji su prema FIFA-inim pravilima - zabranjeni na utakmicama.

Image
STADIONSKA KATASTROFA /

FOTO/VIDEO Šokantne snimke stampeda u Indoneziji obilaze svijet, sve više mrtvih: 'Nestalo je kisika, gušili su se'

Image
STADIONSKA KATASTROFA /

FOTO/VIDEO Šokantne snimke stampeda u Indoneziji obilaze svijet, sve više mrtvih: 'Nestalo je kisika, gušili su se'

"Navijači su se ponašali anarhično, palili su vozila. Nakon što je policija ispalila suzavac, svi su potrčali u istom smjeru, prema izlazu broj 10 i 12 što je uzrokovalo veliku gužvu. Tada je došlo do otežanog disanja jer im je ponestajalo kisika", izjavio je Nico Afinta, ravnatelj policije istočne Jave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ignorirajući sigurnosne protokole, organizatori su prekrcali stadion s četiri tisuće ljudi više nego što je policija preporučila. Oglušili su se i na njihove molbe da utakmicu umjesto u večernjim, održe u popodnevnim satima.

"Od državnog policijskog načelnika sam zatražio provođenje temeljite istrage ovog slučaja. Također sam nacionalnom nogometnom savezu naredio suspendiranje Lige 1 dok se ne poboljšaju sigurnosne procedure", poručuje Joko Widodo, predsjednik Indonezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar, ali i izvan nogometnih stadiona. Jer Indonezija se već duže vrijeme bori s huliganima.

"Molimo se i nadamo da u budućnosti neće biti sličnih incidenata", kazao je Yunus Nusi, glavni tajnik Nogometnog saveza Indonezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško da će molitve i nada pomoći nastradalima i njihovim obiteljima. Poštivanje sigurnosnih protokola, i suzdržavanje od pretjerane sile - možda bi mogli.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo