Ne žele moderno / Traju polemike: Macron bi osuvremenio Notre-Dame! Parižani se strogo protive

Image
Foto: shutterstock

Predsjedniku Macronu mnogi prigovaraju jer želi nametnuti svoj pečat u obnovi

8.6.2019.
18:04
shutterstock
VOYO logo

U Francuskoj i dalje traju polemike o načinu i metodi što ih je francuski predsjednik Emmanuel Macron izabrao kada je posrijedi obnova pariške katedrale Notre-Dame, koja je u polovicom travnja oštećena u velikom požaru. 

Otprilike 55 dana nakon katastrofe, između 60 i 150 radnika, i dalje uklanja ruševine i nastoji stabilizirati drevno zdanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je nestabilno

No glavni voditelj radova, arhitekt Philippe Villeneuve upozorava da bi se "svod još uvijek vrlo lako mogao u cijelosti urušiti".

Kada je posrijedi petogodišnji rok, što ga je predsjednik države odredio za potpunu restauraciju katedrale, a to znači do održavanja Olimpijskih igara 2024. u Parizu, Villeneuve je za Figaro kazao: "Ako se metodički bude radilo, moguće je u pet godina popraviti Notre-Dame. No i nakon toga trebat će nastaviti restauratorske radove na sakristiji, rozetama itd. , a to će sigurno potrajati više od pet godina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvajanje projekta obnove katedrale Notre-Dame u parlamentu zapinje premda bi vlada željela da se on realizira što prije. Zakon bi trebao biti donesen najkasnije do kraja srpnja.

Macron nameće svoje ideje

Predsjedniku Macronu prigovara se jer želi nametnuti svoj pečat u obnovi, kao što je svojedobno napravio pokojni predsjednik François Mitterrand staklenom piramidom ispred Louvrea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s anketom provedenom u travnju većina ispitanika odgovorila je kako želi da se katedrala obnovi na način da izgleda istovjetno kao prije požara. Macron je najavio međunarodni natječaj na kojem je moguće da bi uništeno krovište i toranj zamijenilo “suvremeno arhitektonsko rješenje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo