neredi i nasilje / Trudeau: 'Kanađani su užasnuti i zaprepašteni događajima u SAD-u'

Image
Foto: AP Images

Trudeau je, kao što je činio i ovih dana, ponovio da u Kanadi još puno toga treba poduzeti u suzbijanju rasizma

2.6.2020.
23:19
AP Images
VOYO logo

Na novinarsko navaljivanje da komentira ponašanje Donalda Trumpa u prosvjedima protiv rasizma u SAD-u, kanadski premijer Justin Trudeau ostao je u utorak šutjeti više od 20 sekundi, nakon čega je rekao da Kanađani "užasnuti" prate stanje u Sjedinjenim Državama.

Na dnevnoj tiskovnoj konferenciji novinar ga je upitao što misli o izjavi američkog predsjednika dan prije u kojoj je zaprijetio da će u pomoć pozvati vojsku kako bi zaustavio nerede te o ispaljivanju suzavca u Washingtonu kako bi mogao doći pred crkvu i fotografirati se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar ga je upitao i zašto sustavno odbija komentirati ponašanje američkog predsjednika s kojim je u zamršenim odnosima i kakvu to poruku šalje stanovništvu.

Premda je inače brz u odgovorima na novinarska pitanja, Trudeau je zastao i odgovorio tek nakon  20-ak sekundi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Užasnuti smo i zaprepašteni dok pratimo što se događa u SAD-u", rekao je napokon, ponavljajući prošlotjednu izjavu o širenju nasilnih prosvjeda u toj zemlji nakon ubojstva Georgea Floyda za što je odgovoran bijeli policajac.

"Ovo je trenutak kada ljude treba ujediniti", dodao je Trudeau, ne spominjući ime američkog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je trenutak u kojem treba slušati i doznati koje su to nepravde koje, unatoč napretku, postoje već godinama, pa i desetljećima."

Trudeau je, kao što je činio i ovih dana, ponovio da u Kanadi još puno toga treba učiniti u suzbijanju rasizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I mi u Kanadi imamo velike izazove: sustavnu diskriminaciju, što znači da se naši sustavi, institucije, mjere, sve što provodimo, ne odnose na jednak način prema svim Kanađanima", rekao je Trudeau.

Usto je upozorio kako nije dobro uspoređivati se sa susjednom državom i pozvao da se "ne gleda samo na razlike u odnosu na SAD i onda kaže: 'Ah, ovdje je puno bolje'".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo