jasno i glasno / Trump potpisao izvršnu uredbu: 'Nove sankcije Iranu usmjerene su na vrhovnog vođu'

'Vrhovni vođa odgovoran je za neprijateljsko ponašanje režima'

24.6.2019.
21:07
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu o novim sankcijama Iranu, a protiv vrhovnoga vođe ajatolaha Alija Hamneija i drugih visokih dužnosnika kao odmazdu za rušenje američke bespilotne letjelice. No neke sankcije bile su planirane i prije incidenta. 

Trump je najprije poručio novinarima da su sankcije usmjerene protiv iranskoga vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija odgovor na rušenje američkoga drona prošlog tjedna. Teheran tvrdi da je letjelica povrijedila iranski zračni prostor, što Washington odbacuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrhovni vođa odgovoran je za neprijateljsko ponašanje režima", ustvrdio je Trump. 

"Sankcije koje će se nametnuti izvršnom uredbom uskratit će pristup glavnim financijskim resursima iranskom vrhovnom vođi i njegovu uredu", rekao je Trump. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Administracija predsjednika Trumpa želi prisiliti Teheran na otvorene razgovore o iranskom nuklearnom i balističkom programu i aktivnostima u regiji, no Teheran odbacuje tu ponudu sve dok Washington ne povuče prethodno nametnute sankcije. 

Trump je poslije kazao da bi sankcije bile nametnute Iranu i bez rušenja bespilotne letjelice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One su "snažan i proporcionalan odgovor na iranske povećane provokacije", ustvrdio je Trump te istaknuo: "Nastavit ćemo vršiti pritisak na Teheran sve dok režim ne odustane od opasnih aktivnosti".

Washington okrivljuje Teheran i za napade na komercijalne tankere proteklih tjedana u Zaljevu, a Iran te optužbe odbacuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ministar financija SAD-a Steven Mnuchin priznao je da su nove sankcije na Iran djelomice bile planirane prije rušenja drona, piše agencija DPA.

"Nove sankcije blokirat će desetke milijarda dolara i prerezati izvore financiranja za čuvare islamske revolucije", rekao je Mnuchin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će sankcije kasnije ovog tjedna nametnuti i iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu.

U ponedjeljak je Iran objavio da su američki kibernetički napadi na iransku vojsku bili neuspješni, u vrijeme kada Washington pokušava osigurati potporu Bliskog istoka i Europe da se zauzme čvrst stav prema Iranu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington je opetovano nametao sankcije Teheranu još prošle godine kada se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. kako bi suzbio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo