koronakriza / Trump razgovarao s čelnicima Rusije i Saudijske Arabije: Optimističan je da će doći do kraja rata cijena nafte

Image

Tržišni analitičari kažu kako je pad potražnje toliko ozbiljan da bi smanjenje isporuke imalo ograničen utjecaj

2.4.2020.
11:40
VOYO logo

Cijena sirove nafte skočila je za 12 posto u nadi da će se postići dogovor između glavnih proizvođača nafte predvođenih Saudijskom Arabijom i Rusijom kako bi ublažili pad cijena uzrokovan izbijanjem koronavirusa, piše Finacial Times.

Okončanje rata cijena

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je posljednjih dana razgovarao s čelnicima Rusije i Saudijske Arabije i vjeruje da će dogovor o okončanju rata cijena, koji je sirovu naftu odvela na najnižu razinu od 2002., biti postignut za "nekoliko dana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Arabija je željela dogovor o  produženju ograničenja proizvodnje uoči sastanka ministara nafte u ožujku, ali Rusija je to nevoljko dočekala. To je natjeralo Saudijsku Arabiju da provede strategiju povećanja proizvodnje kako bi izazvala potres na tržištu, snižavajući cijene sirove nafte i podižući proizvodnju na rekordne razine.

"Mislim da će se to uspjeti dogovoriti u narednih nekoliko dana. Oboje znaju što moraju učiniti", rekao je Trump u srijedu na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, ne iznoseći nikakve daljnje detalje zašto je posve uvjeren da će se postići dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez naznaka promjene

Cijena sirove nafte porasla je sa 2,88 dolara na 27,64 dolara za barel. Saudijska Arabija i Rusija podržale su suradnju, no čini se da još uvijek nema naznaka promjene strategije. Saudijsko kraljevstvo je u srijedu podiglo proizvodnju na iznad 12 milijuna barela dnevno, što je bila maksimalna razina.

Ljudi bliski Saudijskoj Arabiji kažu da najveći svjetski izvoznik nafte i dalje želi dogovor, ali bilo kakvo ograničenje proizvodnje treba podijeliti između svih proizvođača, uključujući Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki tržišni analitičari smatraju kako je pad potražnje toliko ozbiljan, uslijed globalnih karantena i zabrana putovanja, da bi bilo kakvo smanjenje isporuke od većih proizvođača imalo ograničen utjecaj. Trump je rekao da će se sastati s američkim rukovoditeljima naftnog biznisa kako bi razgovarali o drugim mjerama za pomoć industriji koja pati nakon pada cijene nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo